Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serghei Şoigu: Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

ap22201424750316.jpg

Sergei Șoigu, ministrul rus al apărării
Sergei Șoigu, ministrul rus al apărării, spune că nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina
Sursa imaginii: 
Associated Press, Ministerul Apărării de la Moscova

Ministrul Apărării de la Moscova a criticat speculațiile mass-media că Rusia ar putea folosi arme nucleare sau chimice pentru a compensa progresul lent în campania militară de aproape șase luni din Ucraina drept „minciuni absolute”. El îi răspunde, astfel, generalului Jim Hockenhull, șeful serviciilor de informații militare britanice, care a vorbit pentru BBC la sfârșitul săptămânii trecute despre probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina „dacă dinamica pe câmpul de luptă se schimbă.”

„Din punct de vedere militar, nu este nevoie să folosim arme nucleare în Ucraina pentru a atinge obiectivele stabilite”, a declarat Şoigu la o conferinţă internaţională de securitate la Moscova, potrivit Moscow Times, publicație independentă.

Shoigu a spus că „scopul principal al armelor nucleare rusești este de a descuraja un atac nuclear. Utilizarea sa este limitată la circumstanțe extraordinare.”

Diplomatul rus, Alexander Trofimov, a declarat la conferința ONU privind neproliferarea nucleară de la începutul acestei luni, că aceste circumstanțe includ o lovitură cu o armă de distrugere în masă sau un atac cu arme convenționale care „amenința existența statului rus”.

Trofimov a precizat că scenariile ipotetice nu sunt „relevante” pentru invazia Ucrainei de către Rusia, dar acuză NATO că poartă o confruntare hibridă care „se leagănă periculos la granița unei ciocniri militare deschise”.

Ambasada Rusiei la Washington a acuzat marți Statele Unite că amenințarea „o ciocnire militară directă a puterilor nucleare” prin „confruntare hibridă” în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă la câteva zile după ce a lansat ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina, alimentând temerile că țara și-ar putea desfășura arsenalul acolo.