
Politică
Estonia: Monumentele din epoca sovietică sunt îndepărtate din spațiile publice
estonia.jpg

Măsura este menită să împiedice ca acestea "să mobilizeze mai multă ostilitate în societate şi să deschidă răni vechi" în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat guvernul de la Talinn.
Un monument emblematic, reprezentând un tanc rusesc T-34 din oraşul Narva, care se învecinează cu Rusia, a fost mutat marți din spațiul public unde se afla, la Muzeul de Război din Estonia.
Foto: © RFI / Marc Etcheverry
Narva este al treilea oraş ca mărime din Estonia, unde 97% din populaţia de aproximativ 60.000 de persoane vorbește limba rusă.
Replica tancului a fost luată de pe un soclu marţi dimineaţă şi încărcată pe o remorcă militară care a transportat-o la 200 km (125 de mile) spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autorităţile au declarat că au restricţionat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum şi la alte monumente locale.
În declaraţia sa, prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va "permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia".
"Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile şi confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acţionăm rapid pentru a asigura ordinea publică şi securitatea internă".
În afară de tancul T-34, întreg cimitirul eroilor din al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu "un marcaj funerar neutru" - o chestiune care, recunoaşte guvernul, poate crea tensiuni.
Săptămâna trecută, Rusia şi-a exprimat indignarea faţă de planurile Estoniei. "Războiul împotriva istoriei, o istorie comună şi eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, Estonia a decis recent să anuleze aroximativ 50.000 de vize emise pentru cetăţenii ruşi.
"Trebuie să recunoaştem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocităţi, care au loc pe teritoriul ucrainean", a declarat ministrul estonian de externe.
Letonia, Lituania şi Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruşi. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează ruşilor, mai transmite BBC.
Estonia şi-a recâştigat independenţa în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.