Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima rectificare bugetară din acest an: cresc atât veniturile cât și cheltuielile

sedinta_guvern.jpg

Ședință de guvern la Palatul Victoria, București, 18 august 2022
Sursa imaginii: 
Captură video / gov.ro

Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an, prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei, transmite Agerpres.

"Astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză, care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial, şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei", a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile.

 Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în urcare cu 0,1 puncte procentuale, de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

Potrivit proiectului publicat miercuri pe site-ul Secretariatului general al Guvernului, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash creşte cu 2,65 miliarde lei, la 80,15 miliarde lei, dar ca procent în PIB rămâne la 5,8%.