Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski, Erdogan și secretarul general al ONU se întâlnesc la Liov

antonio_guterres.jpg

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Sursa imaginii: 
UN Photo / Eskinder Debebe

Secretarul general al ONU Antonio Guterres efectuează joi o vizită în Ucraina, unde urmează să participe la o întâlnie cu preşedinţii ucrainhean Volodimir Zelenski şi turc Recep Tayyip Erdogan pe tema exportului de cereale din porturi ucrainene.

 

”La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general (al ONU Antonio Guterres) se va afla joi la Liov, pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”.

Antonio Guterres urmează să efectueze după aceea o vizită la Odesa, iar apoi în Turcia.

În cadrul acestei reuniuni urmează să se ”examineze” implementarea Acordului internţaional de Istanbul, semnat în iulie, privind exportul cerealelor din Ucraina, un acord ”în care Turcia este un element-cheie”.

”Un anumit număr de probleme va fi ridicat, în general, de exemplu necesitatea unei soluţionări politice a conflictului. Nu mă îndoiesc de faptul că problema Centralei Nucleare (Zaporijjea) şi alte probleme vor fi, de asemenea, abordate”, a declarat un responsabil ucrainean.

Ministerul rus la Apărării a declarat că ar putea închide centrala nucleară din sudul Ucrainei, dacă forțele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, scrie Agerpres. În ultimele săptămâni Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente lansate asupra centralei.