Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă (PNL): Coaliția trebuie să reziste până în 2024

falca_coalitie_pnl_psd_udmr_reziste.jpg

Primele plăți făcute prin programul „Anghel Saligny” i-au cam sărit pe PNL-iști.
Primele plăți făcute prin programul „Anghel Saligny” i-au cam sărit pe PNL-iști.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Scorul de la alegerile din 2024 va impune cu cine se va alia PNL la guvernare, declară la RFI vicepreședintele formațiunii Gheorghe Falcă. El evită să spună dacă și-ar dori ca alianța cu PSD să continue și după anul electoral 2024.

Întrebat dacă în opinia sa coaliția PNL-PSD-UDMR va rezista până în 2024, Gheorghe Falcă a răspuns: ”După mine, trebuie să reziste această coaliție până în 2024, pentru că ea a fost constituită exact pentru a nu mai avea crize politice, în momentele dificile pe care le trecem în acest moment. Așa cum se constată, războiul din Ucraina nu are o finalitate vizibilă și atunci România are nevoie de un Guvern stabil, de un Guvern care să nu aibă o competiție foarte acerbă. De aceea, micile dispute între PNL și PSD nu sunt dispute care să creeze o instabilitate guvernamentală, iar schimbarea premierului este deja bine întipărită în mintea ambelor partide și cred că vor merge în continuare sub aceeași alianță”.

 

Reporter: Vă doriți ca PNL și PSD să intre în alegerile din 2024 ca parteneri de coaliție sau de pe poziții diferite? Pentru că va fi o situație complet neobișnuită: veți fi în același timp parteneri și adversari. În condițiile astea, cât de serioasă va fi cursa electorală? Ea ar putea semăna mai degrabă cu un blat politic între PNL și PSD.

Gheorghe Falcă: Trebuie să fie parteneriat la nivel de Guvern și posibil să aibă o înțelegere ca în perioada respectivă miniștrii să-și vadă de coordonarea activității guvernamentale, în schimb, partidele pot să fie în competiție, pentru a primi votul cetățenilor. Până la urmă, gestiunea țării este mult mai importantă, decât fragmentarea, să spunem, prin ieșirea unui partid de la guvernare, pentru a crede că în momente de criză vei câștiga puncte politice.

 

Reporter: Credeți că va exista o coaliție PNL-PSD și după 2024?

Gheorghe Falcă: La această întrebare ne vor răspunde doar cetățenii, prin votul din 2024.

 

Reporter: Vă doriți să existe?

Gheorghe Falcă: Eu mi-aș dori, ca om politic și ca om care am câștigat întotdeauna alegerile în Arad, vot masiv pentru PNL, să reușim să conducem singuri.

 

Reporter: Da, dar asta nu se va întâmpla, dacă ne uităm la sondajele din prezent.

Gheorghe Falcă: Evident, doar că dvs. m-ați întrebat și eu am răspuns ce mi-aș dori eu.

 

Reporter: Dar dacă ați avea de ales după 2024 între o alianță PNL-PSD și o alianță PNL-USR, eventual, ce ați alege?

Gheorghe Falcă: Scorul ne va impune cu cine să ne aliem. De aceea am spus că cetățenii sunt cei care vor da viitoarea formulă de guvernare, în funcție de procentele pe care le avem, în funcție de procentele pe care le au celelalte formațiuni politice, se va realiza o coaliție. Ceea ce putem spune este faptul că sigur va exista și după 2024 o coaliție, deci nu va exista un partid care să conducă singur Guvernul României.

 
Gheorghe Falcă, întrebat dacă va rezista coaliția PNL-PSD-UDMR până în 2024