Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scrisoare de protest a societății civile: Reduceți subvențiile pentru partidele politice!

petitie_subventii_partide_politice.jpg

Societatea civilă cere reducerea subvențiilor pentru partide
Societatea civilă cere reducerea subvențiilor pentru partide
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai multe ONG-uri și sute de cetățeni au trimis o scrisoare deschisă premierului, liderilor coaliției și președintelui Autorității Electorale Permanente, în care cer reducerea subvențiilor pentru partidele politice. Demersul vine după ce partidele au primit la rectificarea bugetară 24 de milioane de lei în plus, în condițiile în care ele oricum nu cheltuie de regulă toți banii alocați.

Una dintre probleme e faptul că partidele folosesc banii din subvenții în mod netransparent, mai ales pentru a-și face publicitate în presă.

Coordonatorul de campanii de la Expert Forum Septimius Pârvu explică la RFI de ce primesc partidele tot mai mulți bani de la buget: ”Eu aș avea două explicații. Una este pentru a cumpăra, cum se numește în lege, propagandă, poate este și un cuvânt ușor ironic, practic, pentru a cumpăra publicitate în mass-media (...), pentru că în primele șase luni din 2022 partidele au cheltuit cam 75% din bani doar pe publicitate, ceea ce sunt sume mult mai mari decât anii trecuți, decât anul trecut, cel puțin, problema fiind că nu se asigură transparența și se bagă zeci de milioane în astfel de reclame”.

El precizează că ”a doua explicație ar fi că vine anul electoral 2024, când vor fi patru alegeri. Banii nu se dau înapoi la sfârșitul anului și practic, este o pușculiță care se umple și până în 2024, PSD, PNL vor avea, pentru că cea mai mare parte a banilor către aceste două partide merg, vor avea câteva sute de milioane, pe care să le învârtă în campania electorală”.

Scrisoarea de protest a societății civile poate fi consultată aici.

 
Septimius Pârvu, despre scrisoarea deschisă privind subvențiile pentru partide