Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zetea (PSD), despre liberalizare: Îl întreb pe Virgil Popescu, a fost prostie sau rea intenție?

Gabriel Zetea PSD greu lucrat PNL orgolii.jpg

Gabriel Zetea, critic la adresa PNL
Gabriel Zetea, critic la adresa PNL
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

PSD se va bate să convingă PNL că acum doi ani când a făcut liberalizarea din energie a greșit, declară la RFI vicepreședintele social-democrat Gabriel Zetea: ”Îl întreb încă o dată pe domnul ministru Virgil Popescu: atunci când au făcut liberalizarea pieței concomitent cu stoparea și închiderea foarte multor facilități de producție de energie electrică în România, aia a fost prostie sau rea intenție?”.

Gabriel Zetea spune că liberalizarea din energie trebuie suspendată pentru un an sau doi: ”PSD nu de astăzi, nu acum, având în vedere că se demonstrează cu cifre că soluțiile pe care le-a ales guvernarea de dreapta acum doi ani de zile, cu liberalizarea pieței de energie, într-un moment extrem de neoportun și concomitent s-a și redus capacitatea de producție de energie electrică a României, evident că acestea ne-au dus în situația în care acum vedem prețuri foarte mari, prețuri istorice, ieri s-a tranzacționat megawatt-ul oră în România 3.000 de lei, cel mai mare preț pentru populație și pentru societățile comerciale din UE. Evident că așa nu putem să continuăm, chiar dacă pe parcurs s-a venit cu soluția plafonării prețului pentru populație și IMM-uri, care pe jumătate este o soluție bună, pentru că oferă facturi cât de cât sustenabile populației. Apoi, compensarea, pentru că acolo nu există o limită de preț în sus, compensarea a dus la această cerere de finanțare din partea Ministerului Energiei, de 31 de miliarde de lei, ceea ce este nesustenabil pentru bugetul de stat. Și atunci, trebuie să înțelegem că măcar pentru o perioadă de timp, avem obligația să renunțăm la efectele liberalizării pieței, pentru o perioadă scurtă de timp, un an, doi ani de zile, până în momentul în care piața se reglează (...). PSD se va bate în continuare să convingă partenerii de la guvernare, pe cei de la PNL, că acum doi ani de zile au greșit, să-și asume această greșeală, reparăm și împreună putem să oferim românilor prețuri la energie decente”.

 

Criticile PSD pentru Virgil Popescu

 

La remarca jurnalistului că PSD este și el la guvernare, iar măsurile luate până acum au avut și girul social-democraților, care ar trebui să-și asume modul în care este gestionată criza energetică, vicepreședintele PSD a răspuns: ”Dar ne asumăm, eu, personal, îmi asum, de aceea mă și vedeți revoltat, pentru că eu umblu foarte mult între oameni, mă întâlnesc cu societăți comerciale, la mine în județ, în județul Maramureș, să știți că nu spun oamenii că PNL-ul e de vină sau prim-ministrul, ministrul Energiei, voi sunteți de vină, așa spun oamenii și au dreptate. De aceea, trebuie să venim și noi, ca partid social-democrat, chiar dacă vorbim de un minister condus de PNL prin Virgil Popescu și noi trebuie să venim cu propuneri și asta facem. Propunerile pe care le avem sunt pentru a îmbunătăți felul în care se guvernează România”.

La remarca RFI că liberalizarea din energie trebuia făcută, pentru că era o obligație europeană, iar guvernele PSD amânaseră în mod repetat această măsură, Gabriel Zetea a replicat: ”Nu vă contrazic. Sigur că liberalizarea pieței și o piață liberă este cea care până la urmă generează profituri legitime pentru societățile comerciale care efectiv își desfășoară activitatea în acest domeniu. Evident că există un angajament al României. Dar eu pun întrebarea și-l întreb încă o dată pe domnul ministru Virgil Popescu: atunci când au făcut liberalizarea pieței concomitent cu stoparea și închiderea foarte multor facilități de producție de energie electrică în România, aia a fost prostie sau rea intenție?”.

 
Gabriel Zetea, despre liberalizarea din energie