
Politică
De ce UE insistă pentru un nou acord nuclear cu Iranul - și asta, cât mai repede
borell_iran.jpg

Acordul a fost semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri - SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania. Prin acesta, partea iraniană se angaja să oprească programul de înarmare nucleară și să accepte vizite ale experților internaționali la instalațiile sale. În schimb, sancțiunile economice și comerciale la adresa regimului islamist urmau a fi ridicate, pe măsura respectării angajamentelor de către partea iraniană.
În 2018, SUA s-a retras unilateral din acord nuclear, în urma deciziei lui Donald Trump, și a pus în funcțiune sancţiuni economice severe împotriva Teheranului. Mai mult, Washingtonul a adoptat o lege prin care sancționa inclusiv companiile occidentale care continuau să facă afaceri în Iran.
În consecinţă, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele asumate.
Acum, după ce a lansat noi propuneri Iranului, al căror conținut rămâne secret, Borrell a afirmat că mai așteaptă doar răspunsul Statelor Unite.
O alternativă la Rusia
Încă de la semnarea acordului din 2015, Europa a văzut în gazul și petrolul Iranian o alternativă la Rusia. Acum, cu invazia rusă asupra Ucrainei și tot cortegiul de consecințe, presiunea este și mai mare pentru europeni, care s-au și consacrat drept lideri în procesul de negociere cu Iranul.
De aceea, UE se grăbește.
Europa are în plus avantajul unei istorii mai puțin tensionate cu Iranul, comparativ cu Statele Unite.
Rămâne însă spinoasa problemă a drepturilor omului. Companiile care au de gând să se lanseze în afaceri cu Iranul trebuie să se aștepte la critici severe din partea organizațiilor de profil.
Totuși, guvernele europene se simt presate să încheie acordul chiar înainte de această iarnă, pentru a putea pune în aplicare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a o izola tot mai mult pe scena globală.
Pentru politicienii americani există însă problema alegerilor legislative parțiale din noiembrie. Poziția față de Iran va fi un subiect important, ceea ce poate explica întârzierea unui răspuns de la Washington.
În comparație, UE are acum mai multă libertate de mișcare, iar Iranul are perspectiva unor venituri importante, într-o perioadă în care traversează o criză economică și financiară de mari proporții.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica