Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski de Independența Ucrainei: Înainte de 24 februarie, doream pace, acum vrem victoria! O felicitare surpriză vine din Belarus

razboi ucraina.jpg

Kiev, de Ziua Independenței Ucrainei, 24 august 2022
Sursa imaginii: 
France 24

„Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt,”  a transmis Volodimir Zelenski de Ziua Independenței Ucrainei.  Cancelariile occidentale au trimis felicitări la Kiev, dar cea mai neașteptată vine tot din vecini: din Belarus. Alexandr Lukașenko le-a transmis ucrainienilor „cer pașnic, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți demne.”

"În urmă cu jumătate de an, Rusia ne-a declarat război. Pe 24 februarie, toată Ucraina a auzit explozii și împușcături, iar pe 24 august, nu ar fi trebuit să auzim cuvintele: La mulți ani de Ziua Independenței. Pe 24 februarie, ni s-a spus: nu aveți nici o șansă. Pe 24 august, spunem: Ucraina, La mulți ani de Ziua Independenței,” a spus spuse Zelensk în discursul său.

"O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat," a mai spus Volodimir Zelenski.

Acesta a promis că Ucraina va lupta „până la sfârșit” și nu va face „nici o concesie sau compromis” în războiul cu Rusia.

„Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt,” adaugă președintele.

Instituțiile occidentale au trimis una după alta, felicitări către Kiev. NATO, ambasadorii UE, Comisia Europeană și primul ministru Marii Britanii au fost primii care au felicitat Kievul. Felicitări au plecat și de la București :

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe contul său de Twitter cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, în care afirmă că agresiunea rusească "nejustificată, neprovocată şi ilegală" trebuie să înceteze.

O felicitare surpriză vine însă dintr-un loc neașteptat : Belarus !

Aleksandr Lukașenko, care a permis armatei ruse să atace Ucraina de pe teritoriul Belarusului, i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Independenței. Dorințele lui Lukașenko pentru Ucraina sunt publicate pe site-ul său oficial.

„Sunt convins, contradicțiile de astăzi nu vor putea distruge temelia veche de secole a relațiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două țări. Belarus va continua să pledeze pentru păstrarea armoniei și dezvoltarea unei relații prietenoase și respectuoase reciproce la toate nivelurile,” mai scrie în felicitarea vecinului Lukașenko.

Lukașenko le-a urat ucrainenilor „un cer pașnic, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți demne,”  a informat serviciul său de presă.

După sărbătoare, Ucraina se pregătește pentru atacurile rusești

Încă de săptămâna trecută, Zelenski le-a transmis concetățenilor săi că trebuie să fie vigilenți de Ziua Independenței și că Rusia ar putea face ceva „foarte urât.”Adunările publice sunt interzise în capitala Kiev și, în semn de sfidare, guvernul a așezat în centrul Kievului carcasele tancurilor și vehiculelor blindate rusești arse.

„Luptăm împotriva celei mai teribile amenințări la adresa statalității noastre într-un moment în care am atins cel mai mare nivel de unitate națională”, a declarat Zelenski.

El le-a spus reprezentanților a aproximativ 60 de state și organizații internaționale care au participat la un summit virtual privind Crimeea, că armata sa va alunga forțele rusești din peninsulă prin orice mijloace necesare.