Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel. Directorul NSO Group, producătorul softului de spionaj Pegasus, s-a retras din funcție

În 2021, compania israeliană NSO Group a respins rapoartele mass-media potrivit cărora programul Pegasus ar fi avut legătură cu supravegherea în masă a jurnaliștilor și a activiștilor.

În 2021, compania israeliană NSO Group a respins rapoartele mass-media potrivit cărora programul Pegasus ar fi avut legătură cu supravegherea în masă a jurnaliștilor și a activiștilor.
Sursa imaginii: 
Joel Saget/AFP via RFI

Compania israeliană NSO Group, cea care a dezvoltat controversatul programul de spionaj Pegasus, ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2021, a anunțat că directorul executiv Shalev Hulio se retrage din funcție, ca parte a unui program de restructurare internă.

Pe lângă anunțul făcut la sfârșitul săptămânii cu privire la retragerea lui Hulio din funcția de director executiv, compania privată îndatorată a mai spus că va concentra vânzările către țările care fac parte din alianța NATO.

În luna iulie a anului trecut, o investigație a unor jurnaliști din mai multe țări a dezvăluit faptul că programul de spionaj Pegasus a fost vândut către guvernele din întreaga lume și a fost folosit împotriva activiștilor pentru drepturile omului, politicienilor, reporterilor și altor persoane.

Yaron Shohat, șeful operațiunilor companiei, va „prelua conducerea” și se va ocupa de procesul de reorganizare, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului.

Colaborare cu NATO

Procesul de reorganizare „va analiza toate aspectele afacerii, inclusiv eficientizarea operațiunilor pentru a se asigura că NSO rămâne una dintre cele mai importante companii de informații cibernetice de înaltă tehnologie din lume, concentrându-se pe țările membre NATO”, făcând trimitere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politică și militară, formată din 30 de membri.

Programul de spionaj Pegasus este folosit pentru a infiltra telefoane mobile și a obține informații sau pentru a activa camere sau microfoane.

NSO Group susține că programul este vândut doar agențiilor guvernamentale pentru a găsi criminali sau teroriști, iar vânzările necesită aprobarea guvernului israelian.

De asemenea, a subliniat că, din moment ce vânzările internaționale sunt aprobate de Ministerul Apărării din Israel, nu controlează modul în care clienții folosesc programul Pegasus.

Documente judiciare

Compania era deja înglodată în datorii înainte de izbucnirea scandalului de spionaj care a determinat Statele Unite să interzică NSO.

Documente judiciare dintr-o dispută în care au fost implicați NSO, creditorii săi și Berkeley Research Group – acționari majoritari ai companiei-mamă a NSO – sugerează faptul că investitorii au încercat să convingă NSO să continue să vândă programul Pegasus în țările cu „risc ridicat”, cu un istoric îndoielnic în ceea ce privește drepturile omului, pentru a menține veniturile.

Dar Berkeley Research a cerut oprirea vânzărilor suspecte fără mai multe analize interne, invocând „nevoia absoluta ca [NSO] să rezolve problemele de bază”, care au dus la interzicerea companiei în SUA.

Hulio, unul dintre cofondatorii companiei, a precizat într-o declarație a NSO că firma „se reorganizează pentru a se pregăti pentru următoarea etapă de dezvoltare”.

Acesta a spus că Shohat este „alegerea potrivită” și că tehnologia NSO „continuă să contribuie la salvarea vieților din întreaga lume”.

Cu toate acestea, dezvăluiri despre modul de folosire a programului de spionaj Pegasus continuă să apară.

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană – organul executiv al UE de la Bruxelles – a declarat că a descoperit indicii potrivit cărora programul de spionaj ar fi fost folosit pentru a monitoriza telefoanele unora dintre înalții oficiali ai Comisiei. 

De asemenea, luna trecută, un grup internațional pentru drepturile digitale a declarat că zeci de activiști thailandezi pentru democrație ar fi fost spionați prin programul Pegasus în timpul amplelor proteste antiguvernamentale.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI