Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Viktor Orban, îngropat? Țăranu: Sunt destui politicieni români, care se uită cu interes la Orban

Alexandru Muraru CNCD Viktor Orban.jpg

Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Viktor Orban
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Laszlo Beliczay

Scandalul Viktor Orban a fost îngropat în coaliția de guvernare de la București. Iată ce spune la RFI politologul Andrei Țăranu, după ce liderii PNL și PSD s-au arătat mulțumiți de explicațiile date de UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a fost acuzată că nu s-a delimitat de afirmațiile cu tentă rasistă făcute de premierul ungar la Băile Tușnad.

Andrei Țăranu explică de ce nu au fost mai fermi liderii PNL și PSD cu UDMR, în scandalul Viktor Orban: ”Aici aș îndrăzni mai degrabă o părere personală. Sunt destul de mulți lideri politici în România, nu doar la AUR, care se uită cu oarecare interes la felul în care Viktor Orban și FIDESZ-ul conduc Ungaria din 2010 și dacă vă aduceți aminte, această viziune a stabilității este prezentă permanent în discursul public românesc. Or marea realizare a lui Viktor Orban și a FIDESZ-ului, chiar cu sugrumarea democrației a fost stabilitatea politică. Din acest punct de vedere, nici unul dintre ei nu cred că a înțeles subtilitățile discursului de la Tușnad al lui Viktor Orban, care nu s-au legat de România, nu s-au legat de relația UDMR-ului cu guvernarea de la București, ci a fost mai degrabă o temă legată de bazinul carpatic, de migrație și de tensiunile care există între est și vest și pe care unii lideri de la București le văd, nu le și declară, cam în aceeași manieră”.

Întrebat dacă gândirea PNL și PSD este că UDMR-ul nu trebuie supărat, pentru că e un partid util la guvernare, politologul a răspuns: ”Fără discuție și dacă ar apărea o criză majoră, nu pare în acest moment, dar dacă ar apărea o criză majoră în interiorul coaliției, fiecare dintre cele două partide ar fi interesat să păstreze UDMR-ul aproape, pentru că prin aceasta ar putea să reîntemeieze o majoritate fie doar cu UDMR-ul, mă refer la PSD, fie prin intermediul USR-ului, în cazul PNL-ului (...). UDMR-ul este, să spunem, pilonul stabil al guvernării, în timp ce cele două partide mari, mai ales cu cât se va apropia perioada electorală, vor fi tot mai volatile în raport cu declarațiile și politicile publice”.

 
Andrei Țăranu, despre îngroparea scandalului Viktor Orban de către coaliție