
Politică
Fost comunist și socialist, primarul Chișinăului, care și-a lansat partid ”pro-european”, în 2014 cerea denunțarea Acordului de Asociere cu UE
ceban.jpg

Din proiectul de lege publicat de deputatul PAS, observăm că printre semnatari, alături de fostul lider PSRM, Igor Dodon, este și Ion Ceban, pe atunci membru al grupului deputaților socialiști, transfugi din Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. Vorbim despre un proiect de lege ”pentru denunțarea Acordului de Asociere între R.Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte”. ”Un proiect de lege a fost semnat de socialiști, inclusiv Ivan Ceban, pe atunci mâna dreaptă a lui Dodon, de a denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Adică, de a-l anula. Doar un exemplu despre tot ce trebuie să știm despre „europenismul” lui Ceban. Se schimbă echipe, se schimbă guverne, inclusiv partide. Dar nu poți să fii azi prorus și să duci Moldova spre uniunea vamală, luptând cu integrarea europeană, iar mâine să devii proeuropean. Ține de valorile din care ești construit. Dacă le ai, desigur”.
”Anul 2014. Rusia anexează Crimeea și încurajează separatismul din estul Ucrainei, inclusiv susține începerea conflictului militar din Donbas. Ambiția a fost mai mare. S-a încercat operațiuni similare și în Harkov, și în Odesa, și alte orașe din sudul și estul Ucrainei. Era nevoie de tensionare și în Moldova. Aici, agenții pro-ruși din PSRM depuneau eforturi supraumane să tensioneze situația, alimentând antieuropenismul și separatismul”, spune deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
Înainte de face anunțul legat de lansarea partidului Mișcarea Alternativa Națională, pe 23 august, edilul Ion Ceban, de la tribuna Primăriei, le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea care i-au oferit-o când a fost ales în funcția de primar al municipiului Chișinău. ”Timp de 2 ani și 10 luni am demonstrat că orașul Chișinău, cât și suburbiile pot să se dezvolte, să prospere, să renască și oamenii să vadă și să simtă cu adevărat aceste schimbări. Aceste schimbări spre bine le-am realizat împreună cu o echipă nouă la Primăria Chișinău și, desigur, cu suportul locuitorilor. Şi asta în pofida crizelor: Covid - 19, a refugiaţilor, criza energetică”. ”Fiecare merită să trăiască mai bine acasă și să contribuie la fundamentarea temeliei unei altfel de abordări a întregii societăți, una constructivă și de lungă durată a prosperității Republicii Moldova”.
”Anunț că lansăm Partidul Mișcarea Alternativa Națională. Partidul care este pentru fapte realizate și contra vorbelor sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere şi modernizare, pentru independența și neutralitatea Republicii Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom lupta şi acţiona. Foarte mulți ne întreabă, ne sună și vor să vină în echipa noastră, iar noi suntem deschiși pentru toți cei care sunt gata să răsuflece mânecile și să muncească mult, pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine”.
Potrivit lui Ceban, au început pregătirile pentru ca noua formațiune, în opoziție față de actuala guvernare, să fie înregistrată.
Între timp, PSRM anunță că a luat act de declarațiile edilului capitalei, menționând că decizia îi aparține în totalitate, socialiștii având propria agendă politică.”Acestea sunt deciziile lui personale. PSRM are o echipă și o ideologie stabilă, agendă proprie și responsabilitate față de alegători. Socialiștii nu se abat de la principiile declarate. Politica fără principii este lipsită de sens și se transformă într-o farsă fără sens”, a declarat Vlad Bătrîncea, secretarul executiv al PSRM, citat de portalul Newsmaker. Totodată, Bătrîncea a precizat că echipa socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, care este una dintre cele mai numeroase, va continua să susțină proiectele care vizează dezvoltarea capitalei sau rezolvarea problemelor municipalității.
Potrivit RISE Moldova, fostul comunist, Ion Ceban, a ajuns deputat pe listele PSRM, în 2014. Ulterior a renunțat la fotoliul de parlamentar și a ales să fie consilier municipal în Chișinău. După scrutinul prezidențial din 2016, câștigat de liderul PSRM de atunci, Igor Dodon, Ion Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în ”dosarul parcărilor cu plată”. Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a decis că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.
Ion Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale. La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău. În noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.