Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova marchează 31 de ani de la proclamarea independenței

drapel_gov.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Astăzi, 27 august, se împlinesc 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Cu acest prilej, atât în capitală, cât și în țară vor fi organizate mai multe evenimente culturale. La Chișinău, programul începe, în mod tradițional, cu depuneri de flori la monumentul ”Maica îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare.

La ora 10.00, conducerea țării va participa la festivitatea de inaugurare a Sărbătorii Naționale ”Ziua Independenței Republicii Moldova”, în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul va începe cu discursul președintei Maia Sandu.

”La Multi Ani, Republica Moldova!” În dimineața zilei de sâmbătă, pe pagina de Facebook a șefei statului a fost publicat un video cu prilejul Zilei Independenței. 

 

 

De asemenea, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua: orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, orchestra Prezidențială, orchestra MAI, Capela corală academică ”Doina”, solista Mariana Bulicanu, studioul muzical-coral ”Lia-Ciocârlia”, BrioSonores, Igor Podgoreanu, Cătălin Josan, dar și violoniștii Alexandra Conunova și Ilian Gîrneț. 

Pe lângă spectacolul tematic ”Moldovă, tu ești patria mea!”, manifestarea va cuprinde și uvertura ”Gânduri pentru și despre țară”, care presupune proiectarea colajului documentar „Moldova suverană”.

Programul va culmina cu defilarea fanfarelor militare în Piața Marii Adunări Naționale. Iar seara, cu începere la ora 18.00, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub și Frații Advahov, dar și Ansamblul de Muzică Populară ”Fluieraș”.

Evenimente dedicate Zilei Independenței vor avea loc, pe 27 august, în toate localitățile din țară.

În ajunul Zilei Independenței, președinta Republicii Moldova a transmis un mesaj de recunoștință cetățenilor. De la începutul războiului în Ucraina, ”faptele moldovenilor au arătat că suntem o țară mică cu inimă mare”, afirmă șefa statului. ”Din prima zi, oamenii din Moldova au respins răul războiului și și-au deschis larg casele și inimile pentru copiii, femeile și bătrânii Ucrainei, care fugeau din calea distrugerii și a morții”.

Peste 500.000 de refugiați ucraineni au traversat hotarul cu R.Moldova, iar în jur de 90.000 și astăzi se află în țara noastră. 

Șefa statului menționează că, astfel, am demonstrat nouă înșine și lumii întregi, printr-o solidaritate de admirat, că suntem gata să-i ajutăm pe cei, cărora le este mai greu decât nouă. De asemenea, Maia Sandu susține în mesajul său că faptele moldovenilor au arătat că suntem o țară mică cu inimă mare.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Ziua Independenței R.Moldova