Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cehia pregătește securizarea frontierelor pe fondul creșterii numărului de migranți ilegali (analiză Info Migrants)

Imagine din arhivă: Ofițerii vamali cehi au găsit 48 de migranți ilegali într-un camion pe care l-au oprit și verificat pe o autostradă din Republica Cehă, pe 5 noiembrie 2020.

Imagine din arhivă: Ofițerii vamali cehi au găsit 48 de migranți ilegali într-un camion pe care l-au oprit și verificat pe o autostradă din Republica Cehă, pe 5 noiembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Vaclav Salek/CTK Photo via Info Migrants

Cehia organizează exerciții ample de securitate a frontierelor, pregătindu-se pentru o posibilă sosire a unui număr mare de migranți. Ministrul de Interne al țării susține că numărul sosirilor ilegale a crescut în ultimul timp.

„Nu putem închide ochii la faptul că numărul migranților care au intrat ilegal în Republica Cehă a crescut considerabil în ultimele luni”, a declarat ministrul de Interne, Vit Rakusan, în cadrul unei conferințe de presă, organizată săptămâna trecută. Potrivit agenției de știri dpa, Rakusan a precizat că majoritatea migranților ilegali au venit din Siria. 

Politicianul conservator a cerut o mai bună protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene (UE) și o reprimare mai eficientă a rețelelor de trafic de migranți, a raportat dpa.

„Bandele de traficanți au simțit o oportunitate și transportă din nou în mod ilegal migranți pe teritoriul nostru. Ne dorim pedepse mai dure pentru traficanți”, a scris acesta pe contul de Twitter, în timpul unei vizite a exercițiilor din apropierea graniței cu țara vecină, Slovacia.

 

 

În timp ce întreaga Uniunea Europeană s-a confruntat cu o creștere a numărului de treceri ilegale a frontierelor în primele șapte luni ale anului, după cum arată cifrele Frontex, Poliția Cehă spune că a înregistrat 7.735 de sosiri ilegale în perioada 1 ianuarie – 21 august a acestui an.

Numărul total de anul trecut a fost de 11.170, conform datelor poliției. Niciunul dintre aceste numere nu include ceea ce autoritățile cehe numesc „migranți de tranzit”, care nu își doresc să rămână în Cehia, ci în țările europene din Occident, cum ar fi Germania, Franța sau Marea Britanie. În acest an, numărul „migranților de tranzit” este deja de aproape trei mai mare decât totalul anului 2021.

Spre deosebire de vecinii săi, Polonia și Slovacia, Republica Cehă nu are o frontieră externă UE.

Situația refugiaților care părăsesc Ucraina este una dintre principalele priorități ale guvernului care deține președinția Consiliului UE pe o perioadă de șase luni, funcție pe care Republica Cehă a preluat-o de la Franța pe 1 iulie. Oficialii țării au spus că vor acorda o atenție deosebită asigurării accesului copiilor la educație și oferirea accesului femeilor pe piața muncii.

Reintroducerea controalelor de identitate

La exercițiul de pregătire de două zile din regiunea de graniță dintre Cehia și Slovacia, participă ofițeri de poliție, 150 de soldați, și 30 de agenți vamali, a raportat dpa.

Poliția reintroduce controalele de identitate la peste 20 de puncte de trecere a frontierei feroviare și rutiere, ca parte a exercițiului. Ambele state aparțin Spațiului Schengen, zona fără pașapoarte folosită de multe state membre UE și alte țări europene.

 

 

Potrivit ministrului de Interne, scopul exercițiului este de a vedea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care guvernul „ar decide închiderea graniței cu Slovacia din cauza migrației ilegale”.

Numărul migranților care ajung în Cehia pe cale ilegală a crescut constant din 2017, atunci când au fost înregistrate 4.738 de sosiri. (Aceasta cifră nu include „migranții aflați în tranzit”).

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants