Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Imamul acuzat de instigare la ură va fi expulzat în Maroc

Hassan Iquioussen (stânga), președintele asociației care se ocupă de moscheea Escaudain din nordul Franței, alături de un predicator în iunie 2004.

Hassan Iquioussen (stânga), președintele asociației care se ocupă de moscheea Escaudain din nordul Franței, alături de un predicator în iunie 2004.
Sursa imaginii: 
François Lo Presti/AFP via RFI

Cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a dat undă verde expulzării în Maroc a imamului Hassan Iquioussen, acuzat de discurs instigator la ură. Dar poliția nu a reușit să îl aresteze.

Iquioussen urmează să fie „expulzat de pe teritoriul național” într-o „mare victorie pentru republică”, a scris pe Twitter ministrul de Interne Gerald Darmanin, citând o decizie a Consiliului de Stat de la începutul săptămânii.

Totuși, polițiștii care au încercat să-l aresteze pe Iquioussen la începutul săptămânii de la locuința sa de lângă Valenciennes, un oraș din nordul Franței, nu au reușit să îl găsească.

Numele imamului apare acum în „registrul persoanelor căutate” al Ministerului de Interne (FPR), iar o sursă apropiată cazului a declarat pentru AFP că este posibil să fi fugit în Belgia.

Cazul a ajuns în fața celei mai înalte instanțe, după ce judecătorii de la Paris au blocat expulzarea imamului, pe care Ministerul de Interne a ordonat-o la sfârșitul lunii iulie, din cauza „unui discurs antisemit virulent” și a unor predici care cereau „supunerea” femeilor în fața bărbaților.

Iquioussen, în vârstă de 58 de ani, ajunge la zecii de mii de abonați prin intermediul conturilor de YouTube și Facebook din locuința sa din nordul Franței.

Acesta s-a născut în Franța, dar are cetățenie marocană.

Avocații săi au solicitat cu succes la tribunalul din Paris o blocare a ordinului, spunând că ar produce un „prejudiciu disproporționat” vieții sale private și de familie.

Nu există o amenințare reală

Un avocat al Ministerului de Interne a declarat săptămâna trecută în fața Consiliului de Stat că Iquioussen „a răspândit timp de ani de zile idei înșelătoare” care nu reprezintă „altceva decât incitare la ură, discriminare și violență”.

Dar avocatul predicatorului a spus că unele dintre remarci – inclusiv discursul antisemit sau misogin – datează de mai bine de 20 de ani, subliniind că nu a fost niciodată urmărit penal pentru declarațiile sale publice.

„Da, domnul Iquioussen este un conservator. A făcut declarații retrograde cu privire la locul femeii în societate”, a spus Lucie Simon.

„Dar nu reprezintă o amenințare reală la adresa ordinii publice”.

Într-o serie de mesaje publicate pe contul de Twitter, Simon că a spus că decizia de a permite expulzarea lui Iquioussen a avut loc într-un context alarmant”, cu „executivul exercitând presiuni asupra sistemul judiciar”.

Clientul său, a adăuga aceasta, se gândește să-și trimită cazul înapoi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

 

Reprezentantul Ministerului de Interne a spus că declarațiile imamului au creat „un teren fertil pentru separatism și chiar pentru terorism”, insistând că acesta rămâne un „antisemit”.

Darmanin a avertizat că va încerca să schimbe legea dacă judecătorii ar constata că Iquioussen nu poate fi expulzat.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI