Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a adoptat ordonanța privind compensarea prețurilor la energie. Virgil Popescu: Încercăm să stimulăm populația să facă economii

energie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern.Măsurile au fost prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh. De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie. Pentru consumatorii casnici, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi că scăderea pragurilor până la care factura la energie a populației va fi compensată este o încercare de a ”stimula populația să facă o economie”. El se referă la faptul că în ordonanța de urgență scad unele praguri de consum la energie electrică.  Virgil Popescu a mai spus că prin acestă OUG va fi sancționată tranzacționarea repetată a energiei între diverși actori din piață cu scopul de a crește artificial prețul. Sancțiunea va fi de 5% din cifra de afaceri a respectivelor firme.

VIRGIL POPESCU, ministrul Energiei

 

Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Virgil Popescu a mai spus că prin acestă OUG va fi sancționată tranzacționarea repetată a energiei între diverși actori din piață cu scopul de a crește artificial prețul. Sancțiunea va fi de 5% din cifra de afaceri a respectivelor firme.

Impactul bugetar al noilor schimbări privind prețurile la energie și gaze va fi de 1 miliard de lei pe lună care va fi neutralizat din contribuția pe care am impus-o, a precizat joi ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.