Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un "Watergate grec" și dimensiunea sa europeană

grecia_spionaj.jpg

Șeful Serviciului de informații al Greciei, Panagiotis Kontoleon, a fost obligat să demisioneze în urma scandalului
Sursa imaginii: 
Yiannis PANAGOPOULOS Eurokinissi/AFP via rfi.fr

Imensul scandal declanșat în Grecia de interceptările ilegale ale convorbirilor unor politicieni de opoziție și jurnaliști incomozi este departe de a se fi stins. Mai mult, problema poate deveni una europeană. Cine are, de fapt, acces la programele-spion folosite în Grecia?

Să ne amintim: totul a început la sfârșitul lunii iulie, când Agenția de Securitate Cibernetică a Parlamentului European a descoperit programul spion Predator în telefonul politicianului de opoziție Nikos Androulakis, membru al adunării legislative de la Strasbourg.

La scurt timp, alți politicieni de opoziție precum și jurnaliști critici la adresa guvernului au reclamat, la rândul lor, că au fost spionați prin același program, numit Predator.

Scandalul a dus la demisia șefului agenției de informații a Greciei, dar premierul Kiriakos Mitsotakis s-a aflat mereu în mijlocul criticilor și suspiciunilor: ce a știut el despre toată această poveste? Și, în plus, a fost el beneficiar al informațiilor culese în mod ilegal?

Mitsotakis respinge orice amestec

La începutul acestei săptămâni, în cadrul unei audieri în Parlamentul de la Atena, premierul Mitsotakis a respins încă odată cererile de demisie. El a repetat că nu știa nimic despre ascultările ilegale. 

În plus, el a sugerat că niciun cetățean grec, fie el politician, jurnalist, om de afaceri sau simplu angajat nu este exclus de la supraveghere. O afirmație care a stârnit un val de critici în presa elenă.

Comentatorii se întreabă deja cum va afecta acest scandal viitoarele alegeri legislative, din vara anului viitor. Mitsotakis are de partea sa argumentul scoaterii țării din sistemul de supraveghere financiară, introdus după criza euro de acum mai bine de un deceniu. Cât va cântări, acum, scandalul ascultărilor telefonice?

Mai mult, comentatorii greci privesc cu îngrijorare către exemplul Italiei - o țară cu o economie mai puternică decât a Greciei - și unde șocurile politice rezultate din demisia premierului Mario Draghi au pus presiune asupra obligațiunilor. Își va vedea și Grecia situația financiară șubrezită, după ce a suferit mai bine de zece ani până să ajungă la o oarecare stabilitate?

Să nu uităm de Pegasus

Dar povestea capătă dimensiuni europene, prin infectarea telefonului unui membru al legislativului Uniunii. Presa greacă susține că programul Predator poate fi achiziționat nu doar de către guverne și agenții antiterorism, dar și de către persoane interesate, de pe piața neagră, contra unei sume, e adevărat, deloc mici: circa 50 de milioane de dolari. Oficial, programul este vândut guvernelor și agențiilor antiterorism cu 8 milioane de dolari.

Iar acest adevărat "Watergate grec", cum l-a numit deja presa europeană, vine după un alt scandal, nici el elucidat pe deplin, al programelor-spion Pegasus.

Mai mulți politicieni, jurnaliști și activiști civici din Polonia și Ungaria au susținut că le-au fost infectate telefoanele și au acuzat pentru aceasta guvernele din țările lor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 2 septembrie 2022