Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Conservator va avea un nou lider luni, iar Marea Britanie un nou prim ministru marți: Liz Truss sau Rishi Sunak

rishi_sunak_liz_truss.jpg

Rishi Sunak și Liz Truss
Liz Truss este favorita în sondajele de opinie printre membrii de partid în fața lui Rishi Sunak pentru a prelua șefia Partidului Conservator și a guvernului
Sursa imaginii: 
Facebook Rushi Sunak/Liz Truss

Luni va fi anunțat noul lider al Partidului Conservator, ales prin scrutin poștal de membrii de partid, dintre ministra de externe, Liz Truss, și fostul ministru al finanțelor, Rishi Sunak. Noul lider va fi apoi învestit marți de către Regina Elisabeta a II-a în funcția de prim ministru, în locul lui Boris Johnson, care-și va înainta demisia în aceeași zi. 

Anunțul câștigătorului cursei pentru conducerea Partidului Conservator este programat pentru 12:30 (14:30 în România și Republica Moldova) la prânz, la Centrul de Conferințe Regina Elisabeta a II-a, la o aruncătură de băț de Palatul Westminster acolo unde noul lider al partidului de guvernământ și prim ministru va apărea în fiecare săptămână în fața deputaților și a opiniei publice din Marea Britanie. 

Sondajele de opinie în rândul membrilor Partidului Conservator o dau pe Truss câștigătoare  în fața lui Sunak cu circa 2/3 din voturi. Numărul membrilor de partid nu este cunoscut, dar acum trei ani, când Boris Johnson a fost ales pentru a-i succede Theresei May au votat circa 160.000 de persoane. Acest număr foarte redus de votanți care aleg în mod implicit liderul politic al Marii Britanii a stârnit critici, dată fiind nereprezentativitatea acestora față de electoratul britanic în ansamblul său. 

A doua zi după anunțarea noului lider (noii lidere), premierul Johnson se va deplasa în Scoția la Castelul Balmoral, unde se află Regina Elisabeta a II-a, căreia îi va înainta demisia sa. Apoi, Regina va însărcina noul lider al Partidului Conservator, care va deveni al 56-lea prim ministru al Marii Britanii și al 15-lea din timpul domniei de 70 de ani a actualei suverane, să formeze noul guvern.

Este pentru prima oară când ceremonia de învestitură a prim-ministrului nu se desfășoară la Palatul Buckingham din Londra, dar schimbarea este determinată de problemele de mobilitate ale Reginei, acum în vârstă de 96 de ani, aflată în tradiționala vacanță de vară la Balmoral. 

Noul șef (noua șefă) a guvernului va avea sarcina extrem de dificilă de a face față unei situații economice precare, cu o rată a inflației de 10%, cea mai ridicată din ultimii 40 de ani, și a unei situații extrem de încordate pe plan internațional, cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei intrat în cea de-a șaptea lună.

Truss a promis reduceri imediate de impozite la preluarea funcției, în timp ce prioritatea anunțată de Sunak a fost combaterea inflației. În politica externă ambii candidați au adoptat o atitudine dură față de Rusia și China și ambii sunt eurosceptici. 

În ceea ce-l privește pe (încă) premierul Johnson, care s-a văzut nevoit să demisioneze pe 7 iulie din cauza pierderii încrederii majorității deputaților Conservatori, pe fondul scandalurilor repetate în care a fost implicat, începând cu încălcarea restricțiilor pandemice impuse de propriul său guvern, el va lua o pauză de la politica la cel mai înalt nivel, dar nu a renunțat la reveni în viitor la conducerea Partidului Conservator. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ