Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, în Găgăuzia:”Nu îmi puteți cere să susțin războiul din Ucraina”. Vlah, nemulțumită de vizita președintei

maia_comrat.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, întrevedere cu membrii Adunării Populare a Găgăuziei și cu primarii din regiune, 2 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a făcut vineri o vizită în sudul țării, în Găgăuzia, unde s-a întâlnit cu conducerea autonomiei, cu membrii Adunării Populare a Găgăuziei și cu primarii din regiune. Deși în sudul țării sunt realizate proiecte europene, mulți oameni din Găgăuzia își doresc o apropiere mai mare de Rusia. ”Nu îmi puteți cere să susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Niciodată nu voi susține acest război”, le-a spus Maia Sandu, reprezentaților regiunii, vorbitori de rusă. Vizita l-a nemulțumit pe guvernatorul regiunii, denumit bașkan, în persoana Irinei Vlah, membru de drept al Guvernului de la Chișinău. Vlah afirmă că președinta R.Moldova a venit ”nepregătită să construiască un dialog”.

Aflată în Găgăuzia, președinta Maia Sandu a menționat că astăzi sarcina principală a autorităților, inclusiv a celor de la Comrat, este să asigure pacea în țară.”Nu îmi puteți cere să susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Niciodată nu voi susține acest război. Nu susțin distrugerea unei țări și a oamenilor ei. Vedeți ce se întâmplă acolo. E groaznic și asta nu ar trebui să se întâmple în zilele noastre”, a declarat Maia Sandu, la o întâlnire cu membrii Adunării Populare a Găgăuziei.

Șefa statului a mai spus că autoritățile publice de toate nivelurile trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea țării de sezonul rece în contextul crizei energetice fără precedent. Maia Sandu a trasat și alte direcții de activitate pentru perioada următoare printre care lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor, dezvoltarea agriculturii și impactul schimbărilor climatice care afectează în special regiunea de sud a țării, modernizarea infrastructurii. Primarii au salutat lansarea Programului Național „Satul European”, la prima etapă a căruia în Găgăuzia au fost selectate 19 proiecte în sumă de peste 70 de milioane de lei.

Pe finalul vizitei, Maia Sandu a făcut un scurt popas la Compania „Vinuri de Comrat”, una dintre întreprinderile ce beneficiază de finanțare europeană. Compania are o istorie de peste o sută de ani, iar în urma modernizării a reușit să-și extindă exporturile în peste 20 de țări.

Trebuie spus că, președinta Maia Sandu și bașkanul Irina Vlah nu au avut stabilită vreo întrevedere oficială. Totuși, șefa statului a fost întâmpinată de guvernatorul regiunii în fața sediului Adunării Populare a Găgăuziei.

La o zi după ce șefa statului a mers în Găgăuzia, Irina Vlah a menționat că ”vizita Maiei Sandu în Găgăuzia, din păcate, nu a dat un răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale”. Mai mult, afirmă Vlah, ”președinta nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ar trebui să contribuie la unitatea și coeziunea societății noastre și să nu provoace diviziune internă și dezbinare”. ”Găgăuzia nu este o Antarctica politică. Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și o tactică greșită a partidului de guvernământ”.

În opinia Irinei Vlah, vizita președintei în Găgăuzia a urmărit un alt scop - ”temperarea spiritelor protestatare în autonomie".

Trebuie spus că, de la începutul războiului în Ucraina, în Găgăuzia au avut loc anumite încercări de destabilizare a situației din partea unor persoane, care, susțin autoritățile de la Chișinău, lucrează pentru Rusia. Este complicat, dar autoritățile de la Chișinău încearcă să țină lucrurile sub control, să monitorizeze situația și să intervină, dacă e cazul. Dar nu există în prezent un risc major de destabilizare în regiunea autonomă, susține Chișinăul.

Amintim că, în iulie 2019, Irina Vlah obține al doilea mandat de guvernator, în Găgăuzia, cu peste 91 la sută din voturile alegătorilor din regiune. Vlah a fost  aleasă pentru un mandat de 4 ani. În martie 2015, Irina Vlah, candidata independentă, sprijinită masiv de Rusia, a câștigat scrutinul și a preluat funcția de guvernator al regiunii, din primul tur, cu peste 50 la sută din voturi.

Funcţia de Guvernator al Găgăuziei a fost instituită în 1994 prin legea privind statutul juridic special al Gagauz-Yeri, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Primele alegeri ale Başcanului s-au desfăşurat în 1995, în baza unui regulament provizoriu, adoptat de Guvernul de la Chișinău. Ulterior, toate alegerile au fost organizate şi desfăşurate în conformitate cu prevederile Regulamentului Găgăuziei şi a legii locale privind alegerea Başcanului, adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintei Maia Sandu în Găgăuzia și nemulțumirile guvernatorului regiunii autonome