Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liz Truss – aleasă lideră a Partidului Conservator, va deveni marți prim ministră a Marii Britanii

liz_truss.png

Liz Truss
Liz Truss va prelua funcția de prim ministru marți, când va fi numită oficial de Regina Elisabeta a II-a
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Liz Truss l-a învins pe Rishi Sunak în cursa pentru postul de lider al Partidului Conservator. Deținătoare a funcției de ministră de externe, ea va fi învestită marți de Regina Elisabeta  a II-a în funcția de prim ministru, în locul lui Boris Johnson, care-și va înainta demisia în prealabil.

Potrivit rezultatelor oficiale Truss a obținut 81.326 de voturi (57,4%), față de 60.399 (42,6%) pentru Rishi Sunak, cu o rată de participare de 82,6%. 

Victoria lui Truss a fost practic asigurată încă din debutul scrutinului poștal printre cei circa 172.000 de membri ai Partidului Conservator, la începutul lunii august, potrivit sondajelor efectuate în rândul acestui electorat minuscul care-l desemnează pe șeful guvernului într-o țară cu 48 de milioane de alegători.

Truss va călători marți în Scoția, la Castelul Balmoral, unde Regina Elisabeta a II-a o va însărcina cu formarea noului cabinet, după ce în prealabil va fi acceptat demisia premierului Johnson. Este pentru prima oară când suverana, ajunsă la al 15-lea prim ministru din timpul domniei ei de 70 de ani, numește șeful guvernului în alt loc decât la Palatul Buckingham din Londra. În vârstă de 96 de ani, regina are probleme de mobilitate, ea petrecând în mod tradițional lunile de vară la Balmoral, care este reședință privată a familiei regale.

În vârstă de 47 de ani, Truss devine a treia femeie aleasă lider al Partidului Conservator și prim ministru, după Margaret Thatcher (1979 – 1990) și Theresa May (2016 – 2019). Aleasă deputată în 2010, ea a deținut mai multe funcții în cabinet, sub prim miniștrii David Cameron, Theresa May și Boris Johnson, deținând portofoliul externelor din data de 15 septembrie 2021.

Mary Elizabeth Truss s-a născut pe 26 iulie 1975 la Oxford într-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind profesor universitar de matematică, iar bunicul ei matern profesor de latină. Familia ei s-a mutat în Scoția, unde a făcut școala primară, iar mai apoi la Leeds, unde a urmat cursurile școlii secundare și de unde a rămas cu un puternic accent de Yorkshire. Părinții săi erau membri ai Partidului Laburist, în aripa de stânga, militați în Campania pentru Dezarmare Nucleară, iar Liz mergea cu ei la demonstrații.

Între 1993 și 1996 ea a studiat Politică, Filosofie și Economie la colegiul Merton al Universității Oxford, când s-a implicat pentru prima oară în politică, devenind lideră a studenților din Partidul Liberal Democrat. În acea vreme ea milita pentru cauze politice ca abolirea monarhiei și legalizarea cannabis-ului.

Evoluție spre dreapta

După absolvirea facultății ea a obținut o calificare de contabil, lucrând la mari companii ca Shell și Cable & Wireless, continuându-și evoluția politică spre dreapta, odată cu înscrierea ei în Partidul Conservator într-o perioadă în care partidul era la punctul minim de popularitate.

Liz Truss
Liz Truss este extrem de populară printre membrii Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
Facebook Liz Truss

În 2010 ea a fost aleasă deputată într-o circumscripție din estul Angliei, iar în campania pentru referendumul din 2016 a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

După votul de ieșire din UE ea a devenit o adeptă a unui Brexit dur și în toamna lui 2021 a pilotat în parlament proiectul de lege privind suspendarea unor prevederi ale protocolului Irlandei de Nord, care prevede rămânerea provinciei în piața unică europeană și care a declanșat un conflict cu UE.

Truss a adoptat o linie dură față de Rusia după declanșarea în februarie 2022 a agresiunii împotriva Ucrainei și consideră China ca o amenințare pentru Regatul Unit. În calitate de prim ministră, prima ei prioritate va fi criza costului vieții, pentru care a promis reduceri de impozite și discuții cu companiile furnizoare de energie pentru înghețarea prețurilor la gaze și electricitate.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ