Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nervozitate pe piețele energetice, posibile tensiuni sociale. Cum va răspunde UE?

energie_europa.jpg

Sursa imaginii: 
© Shutterstock via rfi.fr

Presiunea crește asupra Europei, după ce Rusia a anunțat blocarea pe termen nedefinit a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1. Prețul gazului pe piețele europene a crescut vertiginos, acțiunile la bursele europene au scăzut. Cum va răspunde Uniunea Europeană?

Că această provocare este una eminamente politică ne-a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a declarat luni că livrările de gaze din Rusia către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când „Occidentul colectiv" nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, scrie Financial Times.

Piețele, însă, au reacționat cu nervozitate, sporind îngrijorările pentru o toamnă și iarnă ce se anunță complicate, din punct de vedere economic și social.

 

Se pregătește o intervenție de urgență

În această situație, experții de la Comisia Europeană, din capitalele statelor membre și din ambasade au lucrat non-stop în ultimul weekend pentru a accelera planurile privind o intervenție de urgență pe piața energiei.

Planurile au în vedere protejarea gospodăriilor și companiilor, în condițiile în care mulți lideri politici și comentatori avertizează asupra pericolului unor tulburări sociale masive dacă prețurile nu sunt ținute sub control.

Într-un document din 4 septembrie și obținut de jurnaliștii de la Politico, președinția cehă a Consiliului UE a avertizat că ”inflația și criza energetică generată de războiul din Ucraina și oprirea livrărilor rusești vor avea un impact grav asupra tuturor întreprinderilor și consumatorilor."

Ca răspuns, președinția cehă a inițiat consultări cu guvernele statelor membre ale blocului pentru luarea de măsuri, de la plafonarea prețurilor la controlul piețelor. Praga le-a cerut partenerilor să spună ce măsuri sunt gata să susțină în cadrul reuniunii miniștrilor energiei din UE vineri.

Unele capitale doresc limitarea prețului gazului din „jurisdicții specifice", adică Rusia, similar cu măsurile de plafonare a prețului petrolului convenite săptămâna trecută de G7, într-un efort de a limita capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina.

Opțiunile de decuplare a prețurilor la energie electrică și gaze sunt, de asemenea, pe masă – dar rămân dezacorduri semnificative între țările UE cu privire la dacă și cum să se implementeze o intervenție atât de sensibilă.

Președinția cehă dorește ca țările să aprobe un set de propuneri – inclusiv limitarea prețului energiei electrice – la Consiliul Energetic de vineri.

 

Posibilă plafonare a prețurilor

În timp ce unele măsuri mai ample, asupra cărora cei 27 nu s-au pus întru totul de acord, urmează să fie convenite ceva mai târziu.... În orice caz, miniștrii europeni ai energiei sunt obligați să iasă vineri cu câteva măsuri de impact, date fiind nervozitatea piețelor și posibilele tensiuni sociale.

Potrivit oficialilor citați de Politico, legislația finală este probabil să fie dezvăluită în același timp în care von der Leyen își susține discursul anual privind starea Uniunii Europene pe 14 septembrie.

Iar potrivit unui document elaborat la Bruxelles și citat de ziarul belgian Le Soir, preluat de Rador, Comisia Europeană propune să se plafoneze o parte a prețurilor en-gros ale electricității, să se adopte tarife reglementate pentru cei mai defavorizați și să se întărească măsurile care să încurajeze reducerea consumului.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 6 septembrie 2022