Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuț Stroe (PNL): ANRE ar trebui să joace un rol mult mai important în criza din energie

Ionut Stroe PNL rocada guvernare plagiat Lucian Bode.jpg

Ionuț Stroe dă replica PSD: Nu sunt singuri la guvernare
Ionuț Stroe dă replica PSD: Nu sunt singuri la guvernare
Sursa imaginii: 
Facebook/Ionuț Stroe

ANRE a fost până acum o prezență extrem de discretă, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. El răspunde pe de altă parte furnizorilor care critică OUG pe energie: ”Guvernul a discutat cu toți acești actori, din toate sectoarele industriei energetice”. Deputatul liberal mai spune că dezbaterea parlamentară poate aduce foarte multe propuneri: ”Dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine”.

Asociația Furnizorilor de Energie acuză că noua OUG pe energie a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a actorilor din piață. Ionuț Stroe răspunde: ”Eu știu că la nivel guvernamental au existat discuții atât cu producătorii, furnizorii, traderii, toată lumea a fost invitată de către acest comitet interministerial care a lucrat la această Ordonanță și discuții au fost, mai mari, mai mici, asta nu am cum să apreciez. Există din păcate și actori în piață care nu au participat sau nu și-au dorit poate să participe la aceste discuții. Dar până una alta, Guvernul din câte știu este foarte deschis la orice fel de propunere care vine din partea lor”.

La remarca RFI că nu doar furnizorii critică OUG pe energie, ci și experți independenți și întrebat cum poate să funcționeze un act legislativ care e criticat de aproape toată lumea, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: ”V-aș contrazice, cu tot respectul. Într-adevăr, cei care critică sunt în mod evident și poate legitim mai vocali decât restul celor care o susțin. Eu vă asigur că Guvernul a discutat cu toți acești actori, din toate sectoarele industriei energetice și cu producătorii și cu transportatorii și cu distribuitorii și cu furnizorii, dar eu cred că în actualele condiții, ANRE-ul, apropo, care este practic interfața statului în relația cu piața energiei ar trebui să joace un rol mult, mult, mult mai important. N-aș putea pretinde că poate fi o portavoce a celor care în momentul de față sunt nemulțumiți, dar cu siguranță poate să adune toate aceste propuneri care vin din partea lor și bineînțeles, în măsura în care le consideră oportune, cum a făcut cu aceste măsuri prevăzute în Ordonanță, să facă și cu propunerile care vin din zona pieței de energie”.

 

”ANRE, o prezență extrem de discretă”

 

Întrebat de ce nu e demisă conducerea ANRE, din moment ce nu este suficient de activă, Ionuț Stroe a răspuns: ”Nu știu dacă această soluție rezolvă problema în sine. Problema energiei este una extrem de complexă, este o problemă globalizată, o problemă generată și de factori externi (...), dar nu văd o rezolvare a acestei situații extrem de complexe, complicate, care depinde de foarte mulți factori, de schimbarea conducerii unei instituții. De altfel, anul acesta, sper să nu greșesc, mandatul conducerii ANRE practic se va finaliza și cu siguranță în Parlament va trebui să propunem noi oameni care să conducă această instituție poate mai bine decât au făcut-o cei dinainte, pentru că într-adevăr, ANRE-ul a fost o prezență extrem de discretă, ca și activitate, până acum. A trebuit din păcate să ne confruntăm cu această criză, ca să realizăm cât de importantă este această instituție și bineînțeles să realizăm care ne sunt așteptările în materie de reglementare a pieței de energie, în aceste momente de criză maximă”.

Întrebat dacă OUG pe energie va fi modificată în Parlament, deputatul PNL a răspuns: ”Dezbaterea parlamentară ne poate aduce foarte multe propuneri. Până la urmă, este dreptul Parlamentului să intervină, în condițiile în care consideră că anumite lucruri pot fi îmbunătățite. N-aș vrea să fac estimări. În coaliție, noi am asumat această Ordonanță în întregul ei. Pe lângă acordul acestor instituții cu responsabilități și competențe în energie, a fost dat și acordul politic pe ea. Vom vedea dacă va fi modificată, dar dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine și să fie în acord cu așteptările tuturor care sunt interesați de funcționarea acestei Ordonanțe”.

 
Ionuț Stroe, despre criticile furnizorilor și experților față de OUG pe energie