Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discurs de adio al lui Boris Johnson: Este timpul ca toți să o susținem pe Liz Truss

boris_johnson.jpg

Boris Johnson ține discursul de adio la reședința din Downing Street
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/ Alberto Pezzali

Boris Johnson predă ștafeta de premier colegei sale de partid, Liz Truss. Lidera Partidului Conservator, urmează să fie numită, marți, în funcţia de premier al Marii Britanii de către Regina Elisabeta.

Boris Johnson și-a ținut discursul final la primele ore ale dimineții, pe treptele de la intrarea din Downing Street, susținând că postul său de premier a fost o cursă de ștafetă întreruptă de reguli care au fost „schimbate la jumătatea drumului”.

Johnson a analizat, de asemenea, unele dintre problemele despre care crede că i-au definit mandatul, inclusiv „finalizarea Brexitului”, lansarea programului de vaccin împotriva Covid-19 și rezistența războiului lui Vladimir Putin din Ucraina. Cu această ocazie, Boris Johnson a lansat și un atac la adresa președintelui rus despre care spune că “nu poate șantaja și nu poate fi bully cu poporul britanic pe tema crizei de energie”.

Boris Johnson a declarat în timp ce părăsea Downing Street pentru a-și prezenta demisia din funcția de premier, că Marea Britanie va ieși mai puternică din recesiunea economică. În ciuda scepticilor Johnson crede că noul guvern britanic va ajuta populația să treacă peste iarnă și a făcut apel la solidarizarea conservatorilor cu noul premier Liz Truss.  “Este o perioadă dificilă pentru economie. Este o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece prin ea, vom ieși mai puternici după de ea", a spus el.

În stilul care l-a consacrat, Boris Johnson și-a luat rămas bun și a mulțumit întregului personal din Downing Street, inclusiv cățelului său Dylan și motanului rezident Larry. Dacă o pisică și un cățel pot ignora diferențele care îi despart,și membrii Partidului  Conservator le pot urma exemplul a conchis fostul premier britanic.

Johnson nu a fost generos cu planurile sale profesionale comparându-se în stilul său ostentativ și deloc modest cu o rachetă. “Sunt ca una dintre acele rachete de rapel care și-a îndeplinit funcția. Acum voi reintra ușor în atmosferă și mă voi scufunda invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului.”