Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Noua prim ministră, Liz Truss, și-a prezentat prioritățile – reducerea impozitelor, plafonarea facturii la gaze și electricitate, serviciul național de sănătate

liz_truss_la_numarul_10_downing_street.png

Liz Truss
Liz Truss a ținut primul ei discurs de la învestirea în funcția de prim ministră și și-a prezentat prioritățile
Sursa imaginii: 
Captură video

Liz Truss și-a prezentat prioritățile după preluarea funcție de prim ministru ala Marii Britanii: reducerea impozitelor, subvenționarea facturilor la gaze și electricitate și revitalizarea Serviciului Național de Sănătate (NHS). Ea a preluat funcția de la Boris Johnson care a demisionat în cursul dimineții.  

Abia revenită la Londra de la Balmoral în Scoția, unde a fost învestită în funcție de Regina Elisabeta a II, Liz Truss s-a dat jos din mașina care a adus-o la reședința sa oficială de la numărul 10, Downing Street s-a îndreptat către microfonul pregătit în fața intrării, după o ploaie torențială care stătuse cu doar câteva minute înainte și a făcut prima adresare către națiune, așa cum îi este obiceiul – scurtă și fără înflorituri.

A început prin a-i aduce un omagiu predecesorului, ei Boris Johnson, opusul ei în ce privește charisma și întorsătura de frază și imediat a trecut la prioritățile guvernului ei: 1) reducerea impozitelor; 2) plafonarea facturilor la energie; 3) asigurarea accesului cetățenilor la medicul de familie și serviciile de sănătate, sever afectate în ultimii doi ani de la izbucnirea pandemiei de Coronavirus.

Prim ministra Truss a declarat că are un "plan îndrăzneț de creștere a economiei prin reduceri de taxe și reforme". Ea a declarat că va "reduce taxele pentru a recompensa pe cei muncesc din greu și pentru a stimula creșterea și investițiile promovate de companii", ca parte a misiunii sale de a "face ca Regatul Unit să lucreze, să construiască și să crească". Ea a adăugat că "se va asigura că vom construi spitale, școli, drumuri și acces la broadband".

În al doilea rând, ea a promis să "se ocupe direct de criza energetică provocată de războiul lui Putin". Ea a spus că va "lua măsuri în această săptămână pentru a rezolva problema facturilor la energie și pentru a asigura aprovizionarea noastră viitoare cu energie".

În privința NHS, prim ministra a spus că se va asigura că oamenii vor putea obține programări la medic și acces la serviciile NHS de care au nevoie. "Vom pune serviciul nostru de sănătate pe o bază solidă", a spus ea.

Situație economică dificilă

Presa a relatat că guvernul este în negocieri avansate cu companiile furnizoare de energie pentru a plafona factura anuală la gaze și electricitate a unei gospodării la 2.500 de lire sterline, față de plafonul actual de 1.971, care urma să crească la 3.549 de lire de la 1 octombrie.   

Kwasi Kwarteng, James Cleverly, Suella Braverman
Numiri așteptate în posturi cheie în cabinetul condus de Liz Truss: Kwasi Kwarteng (finanțe), James Cleverly (externe), Suella Braverman (interne)
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Un asemenea plan va necesita un efort bugetar de 100 de miliarde de lire și nu e clar cum se poate împăca o astfel de măsură, mai costisitoare decât ajutorul de șomaj tehnic din timpul pandemiei cu reducerea simultană a impozitelor.

În sfârșit, măsurile de sprijinirea a NHS vor costa și ele bani și nu este clar cum vor reacționa piețele financiare la aceste noi împrumuturi bugetare care riscă să stimuleze și mai mult inflația, ajunsă la o rată anuală de 10%, cea mai ridicată din ultimii 40 de ani.

Dar prima urgență pentru noua șefă a guvernului va fi numirea noului cabinet, care îi va ocupa probabil următoarele 24 de ore. Deja sunt date de presă aproape sigure principalele trei numiri: Kwasi Kwarteng la finanțe, James Cleverly la externe și Suella Braverman la interne, politicieni care au sprijinit-o pe Truss în campania pentru alegerea liderului Partidului Conservator împotriva lui Rishi Sunak și care sunt cunoscuți pentru euroscepticism și adepți ai capitalismului pieței libere. Ca o curiozitate, toți trei au cel puțin un părinte imigrant prima generație în Marea Britanie.     

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
 
Tags: