Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Ungariei la Palatul Cotroceni: ”Dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm”

iohannis_ungaria.jpg

Președintele Ungariei, doamna Katalin Novak și președintele Klaus Iohannis în timpul ceremoniei de primire de la Palatul Cotroceni, 7 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al ţării noastre, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional, a declarat președintele Klaus iohannis miercuri, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu omologul ungar, Katalin Novak, transmite Agerpres.

"În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspunderea pentru protecţia drepturilor acestora şi statul a căror origine etnică o împărtăşesc", a adăugat şeful statului român.

"Am subliniat foarte clar poziţia constantă şi principială a părţii române care se referă la necesitatea unui discurs public în logica şi spiritul Parteneriatului nostru strategic şi ale Tratatului politic de bază", a subliniat Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a arătat că obiectivul comun al celor două țări este diminuarea tensiunilor existente, nu amplificarea lor:

"Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze. Amândoi vom lucra în acest sens şi în anii care urmează. Am convenit de asemenea că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm.

Nu o să fim de acord în toate cele - nici până acum nu am fost de acord în toate - dar cel mai important lucru este să putem discuta şi să ne ascultăm reciproc şi poate atunci putem înţelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice şi acordul nu este identic în absolut toate domeniile", a spus Katalin Novak, în conferinţa de presă comună alături de preşedintele Klaus Iohannis.

”Un nou capitol...”

Ea a reamintit că vizita sa este prima vizită din ultimii 12 ani a unui președinte ungar în România :

"Am profitat de ocazie, deoarece de 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România. Pot să spun că am deschis un capitol nou în colaborarea noastră cu vizita mea oficială la Bucureşti, la invitaţia domnului preşedinte. Totodată, l-am invitat şi eu pe dânsul la Budapesta şi am convenit că în curând va onora această posibilitate de vizită oficială la Budapesta", a precizat Katalin Novak.

Ea a menţionat că România şi Ungaria au interesul de a avea o relaţie bilaterală "bună, pragmatică". Totodată, a subliniat că o astfel de colaborare este şi în interesul cetăţenilor celor două state.

Katalin Novak va mai avea, miercuri, întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Vizita demnitarului maghiar are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).