Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea Reginei Elisabeta: ce urmează după decesul ei în Scoția? Care sunt aranjamentele oficiale pentru funeraliile suveranei?

regina_elisabeta_a_ii-a.jpg

Regina Elisabeta a II-a
Etapele procesului de funeralii al reginei Elisabeta a II-a au fost divulgate de site-ul Politico
Sursa imaginii: 
Facebook Familia Regală britanică

Decesul Reginei Elisabeta a Marii Britanii la Castelul Balmoral din Scoția a pus în mișcare o operațiune specială a guvernului britanic care se va încheia cu funeraliile suveranei. Detalii ale planului au fost divulgate încă de anul trecut de site-ul Politico, iar cotidianul The Guardian face o sinteză a principalelor etape.

Operațiunea London Bridge - planul oficial întocmit pentru a face față decesului reginei, prevedea posibilitatea ca suverana să moară la Balmoral, reședința sa privată în care-și petrecea în mod tradițional lunile de vară.

Operațiunea Unicorn, numele de cod al planurilor din Scoția, a fost dezvăluit cu un an în urmă de site-ul Politico și indica faptul că este probabil ca sicriul ei fie depus temporar la Palatul Holyroodhouse, după ce a fost dus acolo pe drum la două zile după deces.

De asemenea, se bănuiește că planurile includ o procesiune ceremonială de-a lungul Milei Regale din Edinburgh până la Catedrala St Giles, unde se așteaptă ca familia regală să participe la o slujbă religioasă înainte de o perioadă de 24 de ore, care ar fi deschisă publicului pentru a aduce un omagiu defunctei suverane.

Apoi, sicriul va fi probabil transportat cu avionul înapoi la Londra, unde va fi dus la Palatul Buckingham înainte de marea procesiune ceremonială din capitală, planificată pentru "D + 5" (ziua Z plus cinci zile) din cele 10 zile de funeralii planificate, potrivit Politico.

Sicriul va fi depus la Palatul Westminster (sediul Parlamentului britanic), mai precis la Westminster Hall, unde va sta din ziua Z + 6, până în ziua Z + 9 și timp de 23 de ore pe zi catafalcul va fi deschis publicului pentru omagiu. Aceasta a primit numele de cod Operațiunea Feather (Pană).

Între timp, Regele Charles al III-lea ca începe un tur al națiunilor Regatului Unit, pentru a primi moțiuni de condoleanțe în cele patru parlamente, la Londra, Edinburgh, Cardiff și Belfast.

Funeraliile de stat vor avea loc în ziua Z + 10 la Westminster Abbey situată vizavi de Palatul Westminster. La prânz în acea zi vor fi păstrate două minute de tăcere în toată țara. Procesiuni vor avea loc la Londra și la Windsor. Va avea loc o slujbă de înmormântare în Capela St. George din Castelul Windsor, iar regina va fi înmormântată în Capela memorială a regelui George al VI-lea – tatăl ei - din castel, potrivit Politico.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ