Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


LIVE TEXT: Primul mesaj al Regelui Charles al III-lea, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Care sunt pașii până la încoronare

charles_si_elisabeta_a_ii_s.jpg

Prințul Charles al Marii Britanii și Regina Elisabeta a II-a, pe balconul Palatului Buckingham în timpul desfășurării jubileului de platină în fața Palatului Buckingham din Londra, 5 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Pool Reuters / ASSOCIATED PRESS

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit aseară la 96 de ani, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral din Scoția, care a fost de mult timp unul dintre locurile preferate ale suveranei. După moartea Reginei, Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Carol al III-lea al Marii Britanii. Sicriul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie expus pe un catafalc de onoare pentru ca publicul britanic să îi aducă un ultim omagiu. În timpul ceremoniei oficiale, sicriul închis este expus în vastul şi medievalul Westminster Hall din Palatul Westminster din Londra.

Update 13.15: Mesaj de condoleanțe transmis de Președintele României, Klaus Iohannis, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită.

Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare”, a transmis Președintele României Majestății Sale Regele Charles al III-lea.

Mesajul Casei regale a României:

 

 

Update 12.00: Familia Regală a Marii Britanii a anunțat că „după moartea Majestății Sale Regina, este dorința Majestății Sale Regele ca de acum până la șapte zile după înmormântarea Reginei să fie respectată o perioadă de doliu regal. Data înmormântării va fi confirmată în timp util”

Ziarul The Sun de vineri:

 

 

 

 

Mesajul președintelui Franței, Emmanuel Macron:

 

 

 

Update 11.30: Sindicatele britanice din Transporturi și Poștă, aflate de mai multă vreme în grevă și care programaseră acțiuni ample de protest pentru perioada următoare, au întrerupt greva și au anulat toate acțiunile programate, în semn de respect față de fosta suverană, transmite France24

Update 11.00: Actori şi muzicieni din întreaga lume i-au adus un omagiu celei care a fost fără îndoială cel mai celebru star, regina Elizabeth II, care a murit joi, la Castelul Balmoral din Scoţia, scrie AFP:

Helen Mirren, care a interpretat-o pe suverană în filmul „The Queen” (2006), a declarat că este „mândră să fie o elisabetană”.

Elton John, care a fost înnobilat de regină în 1998 și deţine o sompltuoasă casă la doi paşi de Castelul Windsor, s-a arătat „profund întristat” de decesul reginei.

Mick Jagger, liderul trupei The Rolling Stones, a salutat memoria unei regine care a fost o „prezenţă constantă” toată viaţa sa.

Daniel Craig, star în saga „James Bond”, a subliniat că regina va fi „profund regretată”.

Fosta „Posh Spice” de la Spice Girls, Victoria Beckham, a afirmat pe Twitter că este vorba de o zi tristă „pentru întreaga lume”.

Autoarea volumelor „Harry Potter”, J. K. Rowling, a declarat că Elizabeth II îşi „merită odihna”.

Cher și Barbra Streisand au transmis de asemenea omagii.

Ora 10.00 Planurile de înmormântare vor fi confirmate, ultimul cuvânt în privința detaliilor avându-l regele, care se va întâlni, cel mai probabil,cu Earl Marshal (ducele de Norfolk) care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.

  • Guvernul va confirma durata de doliu național, care va fi probabil de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei.
  • Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.
  • Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii, într-un mesaj pe care urmează să îl înregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei și se va angaja să-și facă datoria ca nou suveran

Ora 8.30 Imnul Coroanei a fost cântat de mii de bitanici strânsi în fața Palatului Buckingham imediat după anunțul morții Reginei Elisabeta a II-a

Ora 8:00 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic „a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române”.  „Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult”, se arată în mesajul transmis de patriarh Regelui Charles al III-lea, relatează Agerpres.

Ora 07:30 Preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill au mers, joi seară, la ambasada Marii Britanii din Washington, unde au semnat în cartea de condoleanţe deschisă în omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a, transmite News.ro.

Ora 07:00 Familia Regală a deschis o carte de condoleanțe online, transmite BBC. Site-ul oficial al Familiei Regale a fost actualizat în urma decesului Reginei, Regele Carol al III-lea figurând acum ca Majestatea Sa Regele. A fost deschisă o carte de condoleanțe pe care oamenii o pot semna online. Cei îndurerați pot vizita site-ul royal.uk pentru a-și lăsa mesajele.

Charles, fiul Elisabetei a II-a, este noul Rege al Marii Britanii, după decesul mamei sale. Regele Charles și Regina Consoartă, Camilla, se vor întoarce la Londra astăzi, de la Balmoral, scrie CNN.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea sa Regina Elisabeta a II-a, este un moment de o tristețe profundă pentru mine și membrii familiei mele. Deplângem pierderea unei suverane prețuite și a unei mame foarte îndrăgite. Știu că pierderea ei va fi resimțită de întreaga națiune și de mulți oameni din toată lumea. Respectul și afecțiunea profundă de care s-a bucurat Regina ne va ajuta acum să depășim această perioadă de doliu și de schimbări profunde prin care va trece Casa Regală”, a scris Charles, acum regele Marii Britanii, pe Twitter.


Primul mesaj al lui Charles, noul rege al Marii Britanii, după moartea suveranei
Sursa imaginii: 
Twitter/The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit ieri, la vârsta de 96 de ani.

De joi seară, de când Palatul Buckingham a anunțat că suverana s-a stins din viață, britanicii sau ieșit pe străzi pentru a-i aduce omagii reginei. Mulțimile adunate la Palatul Buckingham și la Castelul Windsor au izbucnit în lacrimi când s-a anunțat moartea reginei.

Sicriul va fi depus la Palatul Westminster (sediul Parlamentului britanic), mai precis la Westminster Hall, unde va sta din ziua Z + 6, până în ziua Z + 9 și timp de 23 de ore pe zi catafalcul va fi deschis publicului pentru omagiu. Aceasta a primit numele de cod Operațiunea Feather (Pană).

Moartea Reginei Elisabeta: ce urmează după decesul ei în Scoția? Care sunt aranjamentele oficiale pentru funeraliile suveranei?

Între timp, Regele Charles al III-lea ca începe un tur al națiunilor Regatului Unit, pentru a primi moțiuni de condoleanțe în cele patru parlamente, la Londra, Edinburgh, Cardiff și Belfast.

Funeraliile de stat vor avea loc în ziua Z + 10 la Westminster Abbey situată vizavi de Palatul Westminster. La prânz în acea zi vor fi păstrate două minute de tăcere în toată țara. Procesiuni vor avea loc la Londra și la Windsor. Va avea loc o slujbă de înmormântare în Capela St. George din Castelul Windsor, iar regina va fi înmormântată în Capela memorială a regelui George al VI-lea – tatăl ei - din castel, potrivit Politico.

Breaking News: Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham