Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charles al III-a va fi învestit oficial rege sâmbătă, iar parlamentarii vor depune jurământul față de noul suveran al Marii Britanii și Irlandei de Nord

regele_charles.png

Regele Charles al III-lea
Regele Charles a făcut prima adresare de națiune în care a omagiat-o pe defuncta sa mamă, Regina Elisabeta a II-a
Sursa imaginii: 
Captură video

Procesul de tranziție către un nou monarh al Regatului Unit se încheie sâmbătă când Regele Charles al III-lea va fi învestit oficial și va depune jurământul. El a pronunțat vineri prima adresare către națiune în care a evocat memoria mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, decedată joi.

Ceremonia de accesiune, cum este denumită procedura de învestitură a noului suveran, va începe la ora 10 dimineața la Palatul Saint James, la doar câteva sute de metri de Palatul Buckingham, reședința oficială a monarhului.

Regele Charles va depune jurământul în fața Privy Council, consiliul sfetnicilor monarhului compus de 718 actuali sau foști politicieni și reprezentanți ai celor 15 state din Commonwealth care au păstrat suveranul britanic ca șef al statului. În practică, majoritatea membrilor consiliului sunt inactivi și vor participa numai membrii care sunt politicieni de vârf activi, în frunte cu prim ministra Liz Truss și liderul opoziției, Sir Keir Starmer.

După masă de la ora 14:00 parlamentarii vor depune jurământul de credință față de noul suveran.

Vineri, regele Charles a avut prima audiență cu șefa guvernului la Palatul Buckingham și a ținut prima adresare înregistrată către națiune, dedicată în principal omagierii mamei sale, defuncta regină Elisabeta. Cu această ocazie, el l-a desemnat pe noul moștenitor al tronului, Prințul William, Prinț de Țara Galilor, titlul pe care e însuși l-a deținut timp de 53 de ani.     

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ