Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Succesele recente, o confirmare a faptului că armata ucraineană are o strategie modernă (analist)

ofensiva.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Vadim Ghirda

Forțele ucrainene au continuat să înainteze spre nord în regiunea Harkov și să avanseze în sudul și estul țării după căderea rapidă a principalului bastion rusesc din nord-est. Anunțul a fost făcut de  șeful armatei Kievului. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus „că această iarnă va fi un punct de cotitură ce poate duce la dezocuparea rapidă a Ucrainei”, adăugând că pentru asta este nevoie să fie ceva mai puternică din punct de vedere al armamentului.

Forțele armate ucrainene au eliberat peste 3000 km². Mai sunt 50 de kilometri până la frontiera de stat din regiunea Harkov. În direcția Harkov, trupele ucrainene au început să avanseze nu numai spre sud și est, ci și spre nord. 
Cum au reușit trupele ucrainene aceste victorii si cat de importante sunt ele pentru intregul tablou? explică analistul militar Claudiu Degeratu

Claudiu Degeratu: Cred că sunt o confirmare a faptului că armata ucraineană are o strategie modernă. Cred că a fost pregătită îndelung. 
Ați văzut că există știri legate de asistența militară dată pentru planificarea acestei contraofensive împreună cu experți militari americani și britanici.

Această ofensivă are elemente ușor de identificat ca fiind reale. Nu este doar propagandă de război. 
Chiar se întâmplă acest lucru. S-a văzut că abordarea este strategică și nu tactică din momentul în care ea a debutat cu acele lovituri în adâncime în Crimeea. 

Acest lucru a însemnat că au dat rezultate acele lovituri pentru că au lovit în liniile de comunicații și în capacitatea de a sprijini din spatele logisticii ruse. Logistica rusă a cam avut probleme serioase. Trupele rusești sunt în retragere în anumite zone. Să vedem dacă acest lucru se va menține pe o perioadă mai lungă de timp, dacă această contraofensivă va continua până în următoarele două, trei luni. 

Și să vedem dacă va fi și un moment psihologic în care armata rusă se va retrage masiv. Trebuie să luăm în calcul faptul că armata rusă a planificat și o altă linie defensivă mai în spate. 

Se retrage, dar se retrage pe o altă linie defensivă și hotărăște să reziste cu orice preț acolo. Vom vedea dacă acest lucru se va întâmpla. 
Faptul că există o operațiune de contraofensivă de succes se vede și din altă decizie militară rusească, legată de retragerea unor forțe din zona Harkov și redislocarea lor în Herson. Neavând destul de multe forțe cu experiență, probabil că rușii s-au gândit să mai suplimenteze urgent. 

Această retragere din zona Harkov a fost foarte bine folosită de către forțele ucrainene și au avansat și în zona Harkov. Federația Rusă se confruntă cu o lipsă de forțe suplimentare de rezervă care trebuie aruncate în luptă în zona Herson măcar pentru a opri contraofensiva. Acest lucru e clar un succes al armatei ucrainene.

Reporter: Dincolo de strategie, în ce măsură a contat și ajutorul dat mai mult decât logistic?

CD: Ajutorul militar dat a contat foarte mult. A contat și pentru moral. A contat și pentru partea de leadership militar care s-a mobilizat mai bine știind că vine un ajutor militar. 

Pentru acest tip de contraofensivă, care este punctuală, adaptată la o combinație de acțiuni convenționale cu acțiuni neconvenționale, muniția inteligentă, sistemele de luptă moderne date și de către americani și de către turci și britanici și de către celelalte țări, fac diferența pe teren. 
După cum vedeți s-a discutat foarte mult despre muniția inteligentă ghidată prin GPS.

Probabil că mai sunt și alte sisteme care nu sunt așa de bine prezentate mediatic, dar cu siguranță acest lucru contează. Și mai contează ceva, schimbul de informații și de intelligence militar cu țări NATO, cu țări partenere. Armata ucraineană beneficiază de asistență și de cooperare pentru gestionarea și colectarea datelor de intelligence militar din teatrul de luptă.

Rep: Spuneam ceva mai devreme că sunt niște reușite care contează. Dar în economia întregului război vorbeați despre câteva luni ca să conteze.

CD: În economia întregului război și estimarea oficială ucraineană și cea de la nivelul NATO este că acest conflict o să continue și în anul care vine. Asta presupune de fapt o strategie mai amplă de recucerire teritorială din partea armatei ucrainene.

Pentru asta e nevoie de o înarmare mult mai solidă, de o forță de rezervă consistentă. Ministrul ucrainean al apărării menționa ca obiectiv principal până la sfârșitul anului să existe un milion de soldați ucraineni pregătiți la nivel profesionist. Acest lucru se confirmă și prin decizia recentă, prin spusele și intenția Uniunii Europene de a organiza o misiune de training și instruire militară pentru armata ucraineană.

Au existat și reuniuni recente ale coaliției internaționale coordonate de Statele Unite la nivel militar, de către ministrul american al apărării. S-au întâlnit recent și au pus în discuție această planificare a realizării unei strategii comune. Degeaba alocăm armament și trimitem armament dacă nu există și o forță, luptători instruiți și pregătiți. Acest lucru se construiește. E un fel de sinergie comună între Statele Unite și Uniunea Europeană. Probabil că acest lucru înseamnă, în primul rând, opțiunea Ucrainei și a aliaților vestici de a se implica pe termen lung. Estimările sunt că acest conflict va dura mai mult de un an.

Rep: Pe de altă parte, vine iarna. În ce măsură frigul și condițiile de pe teren vor schimba mișcările?

CD: Sigur va fi afectat. În primul rând va fi afectată armata rusă pentru că este pe un teritoriu străin. Probabil armata ucraineană s-a pregătit începând din 2014 pentru un război în orice condiții. Cu siguranță se vor schimba anumite tipuri sau acțiuni de luptă în teren la nivel tactic și strategic.

Probabil că vor fi mai mult folosite avioanele, bombardamentele, acțiunile aeriene, folosirea rachetelor strategice de către ruși. Însă, această contraofensivă îi obligă pe ruși să aducă mai multe forțe în sezonul de iarnă pentru că trebuie să exercite un control teritorial mai bun în zonele ocupate. 

În plus, în aceste zone ocupate se mai ridică și problema populației civile. Apar necesități suplimentare legate de căldură, de asistență, de alimente. Iar Federația Rusă, în zona în care ocupă teritoriul ucrainean trebuie să mobilizeze administrația pro rusă, care cooperează cu ocupanții. De aici apar cheltuieli suplimentare, resurse umane suplimentare. E un efort suplimentare care va afecta cu siguranță Federația Rusă.