Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O posibilă lege europeană pentru protejarea libertății presei

comisia_europeana.jpg

Sursa imaginii: 
KENZO TRIBOUILLARD AFP via France24

Comisia Europeană urmează să adopte o propunere legislativă care să reglementeze concentrările în mass-media și să protejeze jurnaliştii de presiuni. Decizia vine în urma preocupărilor legate de  deteriorarea independenței presei, în Ungaria și Polonia în special. Dar nu numai...

Colegii noștri de la France24, preluați de G4Media spun că este vorba despre un regulament care să ofere garanții pentru independența editorială a redacțiilor în raport cu puterea politică sau patronate, precum și cerințe de transparență în ceea ce privește veniturile industriei media.

O așa-numită „Lege a libertății presei" va fi prezentată oficial la sfârșitul acestei săptămâni de către Comisie, ceea ce îi va permite executivului european să inițieze proceduri în fața instanțelor europene în caz de nerespectare.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, și-a exprimat în repetate rânduri „un sentiment de neputință" subliniind spațiul de manevră „limitat" al Bruxelles-ului în sectorul presei.

Reacțiile au venit mai ales în fața creării conglomeratului media „pro-Viktor Orban" în Ungaria, în 2018, pentru care regulile europene de concurență nu s-au putut aplica. De asemenea, Comisia a fost îngrijorată să vadă mass-media pro-guvernamentală din Polonia privilegiată în obținerea de fonduri de la stat.

 

Transparență privind publicitatea de stat

Comisia Europeană dorește acum ca fiecare stat să aibă obligația de a evalua concentrările în mass-media din punctul de vedere al efectului lor asupra pluralismului și independenței editoriale, pe baza unui anumit număr de criterii.

Un nou Consiliu european al mass-media, care să reunească reprezentanți ai autorităților naționale de reglementare, ar fi responsabil cu emiterea unui aviz cu privire la astfel de concentrări care ar putea afecta funcționarea pieței comune.

În ce privește transparența publicității de stat, autoritățile trebuie să facă cunoscute sumele cheltuite în presă și să dezvăluie canalele și publicațiile care beneficiază de bani. O asemenea prevedere ar putea face mai multă lumină și în cazul finanțării unor publicații și influenceri din România de către partidele politice, din banii primiți sub formă de subvenții de la buget.

 

Protecția surselor și a jurnaliștilor

De asemenea, textul de lege protejează sursele și interzice utilizarea programelor spion împotriva jurnaliștilor și a membrilor familiilor acestora, chiar dacă sunt posibile excepțiile în numele „securității naționale". Această lege ar veni ca răspuns la recentele scandaluri „Pegasus" și „Predator", care au afectat în special autoritățile poloneze, maghiare și elene.

Acest proiect de lege este descris drept un „progres major" de secretarul general al ONG-ului Reporteri fără Frontiere Christophe Deloire, care salută „dorința de a garanta integritatea informațiilor".

Totuși, după cum subliniază France24, editorii europeni contestă această inițiativă pe care o văd ca pe o „amenințare". Pentru European Magazine Media Association (EMMA) și Asociația Europeană a Editorilor de Ziare (ENPA), legea ar încălca în special „libertatea de a investi și de a conduce o afacere".

Și, bineînțeles, rămâne să vedem ce vor spune despre aceasta guvernele statelor membre...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 12 septembrie 2022