Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă: Fiecare român își va reduce din consum. Mama aprinde un singur bec în baie

Gheorghe Falca consum mama bec baie.jpg

Gheorghe Falcă estimează că românii își vor reduce consumul energetic la iarnă
Gheorghe Falcă estimează că românii își vor reduce consumul energetic la iarnă
Sursa imaginii: 
Facebook/Gheorghe Falcă

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a comentat la RFI declarațiile social-democratului Marcel Ciolacu și liberalului Rareș Bogdan, care par să pună sub semnul întrebării necesitatea de a reduce consumul energetic în România.

Gheorghe Falcă spune că românii își vor reduce de nevoie consumul de energie: ”Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”.

 

Reporter: Colegul dvs. de partid Rareș Bogdan a făcut unele declarații care au provocat reacții negative în spațiul public. El le-a spus tinerilor liberali să nu facă un singur duș pe săptămână și să nu închidă apa de la robinet când se spală pe dinți. Sunteți de acord cu afirmațiile sale?

Gheorghe Falcă: Acuma, eu cred că trebuie să facem mai multe dușuri decât unul pe săptămână.

 

Reporter: Dar nimeni nu a cerut cuiva să facă un singur duș pe săptămână, adică deja putem suspecta că e vorba de un fel de fake news aici. Comisia nu a spus asta niciodată.

Gheorghe Falcă: Nu, Comisia nu a spus nimic nici cu pasta de dinți, nici cu dușul, Comisia a solicitat statelor membre să gândească soluții pentru a reduce consumul cu 15% și evident atunci când vrei să reduci consumul, te uiți în perioada de vârf, care în România este între orele 16 și 22, ce poți să faci în acea perioadă. Și așa cum am spus, administrațiile pot să reducă iluminatul public, iluminatul arhitectural, cetățenii pot să reducă un număr de becuri dintr-o încăpere, fiecare o să poată să-și facă propria reducere, evident, văzând și exemplele pozitive generate de administrația locală și administrația centrală.

 

Rareș Bogdan, pus la respect de un ONG de mediu

 

Economisirea energiei din timpul lui Ceaușescu nu seamănă cu economisirea de azi

 

Reporter: Dar sunteți de acord cu declarațiile făcute de Rareș Bogdan?

Gheorghe Falcă: Rareș a spus aceste afirmații într-un context, într-o întâlnire cu tinerii liberali, încurajându-i să nu preia orice lucru care se aude, ca și radicalism, dintr-un anumit spațiu public european, dar eu am văzut apoi o intervenție nouă a lui Rareș Bogdan, care spunea că niciodată nu a fost cu gândul de a avea un mesaj antieuropean.

 

Reporter: Da, dar semnalul transmis nu e cel mai fericit, sunteți de acord?

Gheorghe Falcă: De aceea, l-a și corectat.

 

Reporter: ”Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri”, spune și președintele PSD, Marcel Ciolacu, la România TV. Cum calificați declarația sa?

Gheorghe Falcă: Cel care se ocupă la nivel european de acest domeniu este domnul Timmermans, care este socialist. Un conflict în interiorul socialiștilor, am putea să spunem că vine o astfel de declarație. Eu cred că noi trebuie să ne și asumăm anumite lucruri, trebuie să avem și curajul să spunem adevărul despre criză, adevărul despre război, adevărul despre prețul curentului, adevărul că trebuie să economisim, pentru că facturile crescând, costurile vieții noastre cresc (...).

 

Reporter: Dar ce să înțeleagă populația, atunci când lideri importanți ca Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan vin cu mesaje cumva pe contrasens cu restul UE?

Gheorghe Falcă: Arată frica de responsabilitate. Domnul Ciolacu trebuie să devină prim-ministru în primăvara anului 2023, acolo trebuie să-ți asumi, o să vină momente dificile, în orice guvernare sunt momente de criză, trebuie să-ți asumi poziția de a ieși în fața cetățenilor și de a spune: dragi cetățeni, acesta este drumul. Nu poți să fugi de astfel de responsabilități.

 
Gheorghe Falcă, despre reducerea consumului de energie