Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciocniri armate la granița dintre Armenia și Azerbaidjan

armenia_azerbaidjan.jpg

Punctul de trecere a frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan de la Sotk, 18 iunie 2021
Sursa imaginii: 
© Karen Minasyan, AFP via France24

În noaptea de luni spre marți au izbucnit ciocniri violente între forțele armate azere și armene la granița dintre cele două țări, schimburile de focuri continuând și în cursul zilei de marți, au confrimat autoritățile din ambele țări citate de AFP.

Update 11:25: Rusia a cerut marți Armeniei și Azerbaidjanului să înceteze ostilitățile și să respecte un acord de încetare a focului, Moscova exprimându-și „îngrijorarea extremă” cu privire la reluarea luptei dintre cele două țări, transmite agenția Reuters, citată de hotnews.ro.

Ministerul de Externe al Rusiei susține că a negociat o încetare a focului la ora 09:00, ora Moscovei, în această dimineață și că se așteaptă ca ambele părți să respecte termenii acordului.

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat într-un discurs în fața Parlamentului, că intensitatea luptelor s-a redus, dar în unele zone acestea continuă....

Update, 10:40: Cel puțin 49 de soldați armeni au fost uciși în confruntările transfrontaliere, a anunțat premierul armean Nikol Pachinian citat de hotnews.ro.

Update 10:31: Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a cerut armeniei să înceteze provocările” fașă de Azerbaidjan. „Armenia trebuie să înceteze provocările și să se concentreze asupra negocierilor de pace” cu Baku, a spus el într-un mesaj postat pe Twitter, citat de AFP.

 

 

„Marţi, la ora 00:05 (20:05 GMT), Azerbaidjanul a folosit drone de atac și a lansat un bombardament intensiv, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk”, a precizat Ministerul armean al Apărării.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Dashkasan, Kelbajar şi Lachin de la graniţă, adăugând că poziţiile armatei sale „au fost atacate, inclusiv cu mortiere de tranşee”. „Există victime în rândul militarilor (azeri)”, a afirmat el, fără a da cifre.

Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii săi într-un schimb de focuri la frontieră.

Cele două ţări vecine își dispută regiunea Nagorno-Karabah. Două războaie au avut loc până acum pentru această regiune, primul în perioada 1988-1994, încheiat cu victoria Armeniei și ultimul în perioada septembrie – noiembrie 2020, când regiunea a fost ocupată în cea mai mare parte de Azerbaidjan