Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu, pe contrasens cu UE? Borțun: S-au adaptat, ei știu că românilor nu le plac regulile

rares_bogdan_marcel_ciolacu_dumitru_bortun.jpg

Europenii, îndemnați să reducă din consumul de energie
Europenii, îndemnați să reducă din consumul de energie
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Unii lideri politici de la București au un limbaj dublu în privința reducerii consumului de energie electrică. Iată ce spune la RFI profesorul Dumitru Borțun, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), după declarațiile recente făcute de doi oficiali importanți ai statului român.

Mai întâi, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan le-a transmis tinerilor liberali să nu facă un singur duș pe săptămână, să nu oprească apa de la robinet când se spală pe dinți și să nu consume făină de gândaci.

Ulterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat la România TV că el nu le poate cere românilor să facă economii și să stingă becul.

Asta în condițiile în care mai toate statele europene cer populației să-și reducă la iarnă consumul de energie.

Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA, spune ce mesaje transmit de fapt cei doi lideri politici români: ”Sunt mișcări de marketing politic. Abordarea de marketing se definește așa: intuiești sau depistezi pe cale științifică o nevoie într-un anumit public și oferi un bun, un serviciu sau un mesaj, în funcție de această nevoie și publicul respectiv îți va fi mulțumitor, recunoscător sau îți va cumpăra bunul, serviciul, speranța pe care i-o dai. Important este ca tu, ca om politic, să participi la luarea unor decizii politice grele, acele decizii politice cu mari consecințe pe termen mediu și lung asupra societății în care lucrezi, asupra țării pe care o servești”.

El precizează că ”în ceea ce privește declarațiile celor doi, este clar că ei s-au adaptat la ceea ce știu despre români: nu le plac regulile, nu le plac restricțiile, nu le place să fie reglementați și nu le place să existe o autoritate care să le spună ce să facă (...). Marea majoritate a românilor resping genul ăsta de... știți, e ca-n poezia lui Topârceanu, ”Vara la țară”, ”când se ia câte-o măsură, toată lumea îl înjură pe agentul sanitar, ce-ai cu noi, mă, pentru ce să dăm cu var?”.

 
Dumitru Borțun, despre declarațiile lui Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu privind reducerea consumului de energie