Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Publicul va putea aduce ultimul omagiu defunctei regine Elisabeta a II-a: de miercuri sicriul va fi depus pe catafalc în incinta Palatului Parlamentului la Londra

copiii_reginei_ii_aduc_un_omagiu_mamei_lor.jpg

Sicriul Reginei Elisabeta în catedrala St Giles din Edinburgh
Copiii Reginei Elisabeta în frunte cu Regele Charles stau de veghe la catafalcul din catedrala St Giles din Edinburgh
Sursa imaginii: 
Facebook Familia Regală britanică

Sicriul Reginei Elisabeta a sosit la Londra de la Edinburgh și timp de patru zile va fi expusă pe catafalc la Palatul Parlamentului unde zi și noapte va primi omagiul sutelor de mii de cetățeni. Înmormântarea va avea loc luni 19 septembrie.

Sicriul Reginei Elisabeta a fost transportat de la Edinburgh la Londra cu un avion militar, fiind însoțit de fiica ei, Prințesa Anne. Pe drumul spre Palatul Buckingham, unde a fost depus peste noapte, convoiul funerar a primit omagiul miilor de londonezi care străjuiau ambele părți ale traseului urmat.

Miercuri sicriul va fi mutat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, în incinta Palatului Parlamentului de la Londra, unde Regina va fi expusă pe catafalc până în ziua înmormântării, luni 19 septembrie. Se așteaptă ca sute de mii de oameni să aducă un ultim omagiu reginei care a domnit timp de 70 de ani.

Sicriul reginei va părăsi Palatul Buckingham la ora 14:22. Mulțimile vor putea urmări cum cortegiul va face traseul prin centrul Londrei, timp de 38 de minute. Din procesiune vor face parte Regele Charles și membri ai Familiei Regale, se vor trage salve de tun în Hyde Park și va suna orologiul parlamentului, Big Ben, potrivit detaliilor prezentate de BBC.

Sicriul va fi împodobit cu Coroana Imperială de Stat și va fi purtat pe un afet de tun al Regimentului Regal de Artilerie Călare al Regelui.

Sicriul va ajunge la Westminster Hall la ora 15:00. Odată ajuns acolo, va fi plasat pe o platformă ridicată. Fiecare colț al platformei va fi păzit 24 de ore din 24 de militari din unitățile care deservesc Casa Regală.

Publicul va putea să aducă un omagiu sicriului Reginei începând cu ora 17:00. Westminster Hall va rămâne deschis permanent până luni, 19 septembrie, la ora 06:30. Oamenii sunt avertizați că ar putea fi nevoiți să stea la coadă ore întregi, posibil chiar peste noapte, cu puține posibilități de a se așeza, deoarece coada va fi în continuă mișcare.

Luni, 19 septembrie, este ziua funeraliilor de stat ale Reginei. Aceasta va fi zi nelucrătoare în Marea Britanie. Omagiul la catafalcul Reginei se va încheia la ora 06:30. La ora 10.44, sicriul va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la catedrala Westminster Abbey. Funeraliile de stat vor începe la ora 11:00. Alte detalii despre funeralii urmează să fie confirmate.