Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Pîslaru (REPER/Renew Europe): Propunerile CE pe energie sunt considerate insuficiente

Dragos Pislaru Romania Schengen.jpg

Dragoș Pîslaru crede că România are șanse mari să intre în Schengen
Dragoș Pîslaru crede că România are șanse mari să intre în Schengen
Sursa imaginii: 
Facebook/Dragoș Pîslaru

Ideea plafonării prețului la gazele din Rusia nu a fost abandonată definitiv, subiectul ar putea fi reluat pe 30 septembrie, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru, membru al partidului REPER. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri propunerile din domeniul energetic. Bruxelles-ul pare să fi renunțat la ideea plafonării prețului la gazele din Rusia și va propune în schimb ca statele membre să-și diminueze consumul lunar de curent electric cu 10% și cu 5% în orele de vârf.

Dragoș Pîslaru spune în contextul crizei din energie că ”suntem într-o situație în care propunerea inițială a CE legată de plafonarea prețului la gaze și chiar decuplarea pieței de gaze de cea de electricitate s-a lovit de refuzul anumitor state membre. Aceste propuneri mai ambițioase chiar nu s-a renunțat la ele definitiv. Există programat din nou un Consiliu al miniștrilor de Energie pe 30 septembrie, deci practic s-a amânat. Ursula von der Leyen spera ca înainte de discursul acesta privind starea UE să poată anunța aceste măsuri de plafonare. Nu s-a întâmplat, nu s-a ajuns la un acord”.

Eurodeputatul afirmă că ”vom avea această discuție cu privire la taxarea profiturilor excesive ale companiilor producătoare de energie și această măsură legată de reducerea consumului. Amândouă măsurile sunt oarecum considerate insuficiente, deci nu sunt în măsură să ne dea o perspectivă cum depășim încă iarna. De aceea, în PE am avut ieri o dezbatere legată de creșterea prețului la energie, unde s-au discutat mai multe alternative și măsuri care ar trebui să fie luate. Unul dintre lucrurile pe care cred că am putea să le folosim mult mai bine este acest pachet Repower EU, care se adaugă la Mecanismul de Redresare și Reziliență, la PNRR-urile din toate statele membre (...). Ce am propus în aceste zile sunt câteva mecanisme importante. Pe de o parte, introducerea unui sistem de microinvestiții la nivel de gospodării și la nivelul antreprenorilor, pentru a putea în mod direct să-și compenseze cheltuieli legate de eficiență energetică la nivelul gospodăriei, deci dacă vrei să cumperi o pompă de căldură sau să-și schimbi instalația de energie sau să-ți pui panouri solare, să poți face asta direct cu sprijin de la UE. Al doilea lucru a fost legat de flexibilitatea folosirii banilor. În pandemia Covid-19 a existat această măsură excepțională de a putea folosi orice bani existenți, iar România riscă să piardă 4-5 miliarde de euro din banii 2014-2020 și iată, așa am putea să-i folosim și să nu-i pierdem. A treia măsură e legată de introducerea unui mecanism echivalent, cum a fost acel SURE sau facilitatea aceea prin care companiile dacă-și închid activitatea, să nu trebuiască să dea afară oamenii, ci să poată să-i păstreze într-un șomaj tehnic”.

 
Dragoș Pîslaru, despre propunerile CE pe energie