Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariul minim european. Dragoș Pîslaru: Salariul minim național ar trebui actualizat cel puțin cu rata inflației

salariu_minim_european_dragos_pislaru.jpg

Salariul minim european, mai aproape de realitate
Salariul minim european, mai aproape de realitate
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Parlamentul European ar urma să voteze miercuri directiva privind salariul minim european. Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru, membru al partidului REPER, declară la RFI că ideea că mergi la muncă și câștigi un venit salarial care nu-ți ajunge să-ți acoperi cheltuielile lunare este ceva inacceptabil.

Dragoș Pîslaru spune în contextul discuțiilor despre salariul minim european că ”în UE, ideea că mergi la muncă și câștigi un venit salarial care nu-ți ajunge de fapt să-ți poți acoperi cheltuielile lunare este ceva care nu este acceptabil. De ceva vreme, se aștepta un act normativ în acest sens. Iată, avem această directivă privind salariile minime adecvate în UE. Nu e vorba de un salariu la fel, peste tot, în toate statele UE, nu există posibilitatea să ai un astfel de salariu minim, pentru că ai diferențe între piețele UE, dar ai un sistem de calcul, de referință, cu niște indicatori, pe care statele membre trebuie să-i ia în considerare, cum ar fi puterea de cumpărare sau nivelul general al salariilor, ritmul de creștere a salariilor sau productivitatea”.

Eurodeputatul explică faptul că ”acum, în contextul acesta, cu o inflație de peste două cifre, este un lucru foarte clar că Guvernul n-ar trebui să stea să mai negocieze ca la piață dacă crește salariul minim sau nu. Unul dintre lucrurile care ar deriva din directivă, dacă ar fi aplicată de mâine ar fi că salariul minim ar trebui actualizat cel puțin cu rata inflației, pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a celor care astăzi au o dificultate să-și asigure hrana sau să-și plătească factura de energie. Ăsta mi se pare un mare progres și sper ca Guvernul să nu aștepte doi ani de zile să implementeze directiva”.

 
Dragoș Pîslaru, despre salariul minim european