Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mea Culpa. Ne-am învățat lecția. De acum, vom face lucrurile mai bine

ursula_foto.jpg

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen cere solidaritate in problema gazelor din Rusia
Sursa imaginii: 
Associated Press/via RFI

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut în Parlamentul European un discurs plin de simboluri, axat în jurul crizelor provocate de războiul început de Vladimir Putin. Comunitatea internațională, spune șefa Comisiei, nu a băgat în seamă semnalele trase de ani de zile de cei care îl cunosc pe Putin: jurnaliști ca Anna Politkovskaya, prieteni din țări precum Ucraina, Moldova, Georgia, parteneri din Europa Centrală și de Est. Pentru toate crizele provocate de războiul din Ucraina, Uniunea are strategii clare și planuri de sute de miliarde de euro.

Este pentru prima dată când Parlamentul European dezbate starea Uniunii în timp ce o parte din teritoriul Europei este devastată de război, și-a început discursul Ursula von der Layen. „Ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. Ar fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. (...) Toate aceste voci ne spun de ani de zile că Putin nu se va opri,” a continuat oficialul European discursul la care a asistat și soția președintelui ucrainean, Olena Zelenskaya.

Von der Layen a lăudat curajul ucrainienilor și a remarcat că, dacă la crizele trecute, cea economică și cea provocată de pandemie, au trecut săptămâni și luni ca UE să găsească un răspuns comun, în fața agresiunii ruse, „europenii nu s-au ascuns și nu au ezitat.”

„Astăzi, curajul are un nume, iar acest nume este Ucraina. Curajul are un chip, și acesta este cel al bărbaților ucraineni și al femeilor ucrainene care rezistă în fața agresiunii ruse.

Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin. Dar ați găsit acest curaj. Și ați construit astfel o națiune de eroi. Astăzi, Ucraina este într-o poziție de forță pentru că o țară întreagă a luptat pentru a se apăra, stradă cu stradă, casă cu casă. Ucraina este într-o poziție de forță pentru că oameni precum soțul dumneavoastră, președintele Zelenski, au rămas la Kiev pentru a conduce rezistența – împreună cu dumneavoastră și copiii dumneavoastră, dragă primă doamnă.

Ați insuflat curaj întregii națiuni. Și am văzut în ultimele zile faptul că curajul ucrainenilor a dat rezultate. Ați făcut auzită vocea poporului dumneavoastră pe scena mondială. Și ne-ați dat nouă tuturor speranță. Dorim, așadar, să vă adresăm astăzi mulțumiri, dumneavoastră și tuturor ucrainenilor.

Glorie unei țări de eroi europeni! Slava Ukraini!” a spus președinta Comisiei Europene în aplauzele parlamentarilor europeni.

Ucraina va fi inclusă în sistemul de roaming european

Ursula von der Leyen a amintit de sancțiunile împotriva Rusiei care„ au scos trei sferturi din băncile Rusiei înafara piețelor financiare,” de cele 1.000 de companii internaționale care au părăsit Rusia, punând „industria Rusiei la pământ.” Iar sancțiunile nu se vor opri, asigură oficialul european. În același timp, Uniunea Europeană continuă să sprijine financiar Ucraina, promite 100 de milioane de Euro pentru reconstruirea școlilor distruse, includerea țării pe piața comună europeană și în sistemul de roaming european.

Din curajul ucrainienilor ar trebui să se inspire și europenii pentru a face față problemelor de pe piața energiei manipulată de Rusia. Și aici Uniunea a făcut pași foarte serioși: depozitele comune de gaz sunt pline în proporție de 84%, Europa a importat doar 9% gaz rusesc anul acesta, față de 40% anul trecut, găsind alți furnizăro „de încredere” precum Statele Unite.

 

140 de miliarde de euro din plafonarea profiturilor companiilor care produc energie electrica cu un cost scăzut

Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat,” spune Ursula von der Leyen.

„În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor.

Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații.

Și pentru că traversăm o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, la rândul său, o datorie specială.

Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză.

Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare.”

Investitii de 3 miliarde de euro pentru o bancă europeană de hidrocarburi

Ursula von der Leyen a vorbit despre tranziția energetică necesară pentru a „face din natură primul nostru aliat”. Pe acest subiect, „hidrogenul poate schimba jocul pentru Europa,” spune von der Leyen. Astfel, Uniunea Europeană va crea o bancă a hidrogenului pentru a investi 3 miliarde de euro la consolidarea viitoarei piețe.

Trecând la capitolul justiție, șefa Comisiei Europene a spus că Uniunea Europeană va actualiza cadrul legislativ privind corupția, împogățirea ilicită, traficul de putere. Uniunea vrea să știe foarte clar de unde și cu ce scop vin banii pe teritoriul său. „Nu trebuie să pierdem din vedere modul în care autocrații străini vizează țările noastre. Entitățile străină finanțează instituții care ne subminează valorile. Nu vom permite cailor troieni ai autocrației să ne atace din interior democrațiile,” spune șefa comisiei. 

„De la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, ne-am străduit să ne onorăm promisiunea democrației și a statului de drept. Iar națiunile lumii au construit împreună un sistem internațional care promovează pacea și securitatea, justiția și progresul economic. În prezent, acesta este însăși ținta rachetelor rusești.

Ceea ce am văzut pe străzile orașului Bucea, în lanurile de cereale incendiate și acum la porțile celei mai mari centrale nucleare din Ucraina nu este doar o încălcare a normelor internaționale. Este o încercare deliberată de a le anihila.

Acest moment de cotitură din politica mondială necesită o regândire a agendei noastre de politică externă. Este momentul să investim în puterea democrațiilor.

Această activitate începe cu grupul de bază format din parteneri care gândesc ca noi: prietenii noștri din fiecare națiune democratică de pe glob.”