
Politică
Sicriul Reginei Elisabeta a fost depus pe catafalc în Palatul Parlamentului de la Londra, unde au început patru zile de omagiu din partea publicului
sicriul_reginei_elisabeta_pe_catafalc.png

Cozi lungi cinci kilometri s-au format de-a lungul fluviului Tamisa către Westminster Hall unde se află catafalcul pe care a fost depus sicriul drapat în stindardul regal. Publicul trece pe ambele laturi ale catafalcului păzit de patru militari în uniformă de gală din regimentul de grenadieri de gardă al Reginei.
Miercuri seara cadența era de 4.000 de persoane pe oră care treceau prin fața catafalcului, iar în acest ritm se estimează că până luni 19 septembrie la ora 6:30 dimineața vor fi trecut prin fața sicriului ca să-și prezinte omagiul peste 500.000 de mii de persoane, unele venite chiar din străinătate în mod special pentru acest eveniment.
În prealabil, o procesiune funebră a însoțit sicriul pus pe un afet de tun de la Palatul Buckingham, reședința monarhilor britanici din Londra, până la Palatul Westminster, unde a fost depus în Westminster Hall, sala de festivități, construită inițial în 1097 și unde au mai fost depuși suverani defuncți începând cu Eduard al VII-lea în 2010.
Sicriul Reginei a fost urmat pe traseu, în sunetul unei fanfare care intona muzică funebră și în sunetul tobelor, de cei patru copii ai ei, Regele Charles al III-lea, Prințesa Anne, Prinții Andrew și Edward, precum și copiii acestora.
La Westminster a avut loc un scurt serviciu funebri, condus de Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Angliei, Justin Welby. Apoi, familia regală a prezentat omagiul defunctei suverane, urmați de membri ai Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor, printre care prim ministra Liz Truss și liderul opoziției, Sir Keir Starmer.
După o pauză de circa o oră, a început accesul publicului care va dura neîntrerupt până luni 19 septembrie la ora 6:30 dimineața. În acea zi vor avea loc funeraliile de stat la care pe lângă familia regală și demnitarii britanici sunt invitați să participe circa 500 de demnitari străini. Printre aceștia, președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Germaniei, Walter Steinmeier, președinta Indiei, Droupadi Murmu, Împăratul Japoniei, Naruhito, lideri ai statelor din Commonwealth, monarhi europeni, președintele Klaus Iohannis, etc.
Nu au fost invitați reprezentanți din Rusia, Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistan, iar Iranul, Coreea de Nord și Nicaragua vor fi reprezentate la nivel de ambasador.