
Politică
Prin contraofensiva sa din est, Ucraina „vrea să demonstreze că victoria este posibilă” (analiză France 24)
Aliatii au previziuni sumbre privind contraofensiva Ucrainei

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă fulger care a luat prin surprindere apărarea Rusiei. Forțele ucrainene au început să obțină succese militare în est pe 7 septembrie, o recucerire care se extinde acum de la Vovceansk, în nord-estul regiunii Harkov (în apropiere de granița cu Rusia), până la orașul strategic Izium, la aproximativ 150 de kilometri spre sud.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul săptămânii că Ucraina a recuperat 6.000 de kilometri pătrați (2.320 de mile pătrate) de sub controlul Rusiei de la începutul lunii.
Un înalt oficial militar american a confirmat la începutul săptămânii că forțele ruse și-au „cedat în mare parte câștigurile” din jurul regiunii Harkov și a precizat că soldații ruși par să se retragă peste graniță înapoi în Rusia.
Echipa France 24 a stat de vorbă cu Tetiana Ogarkova, o jurnalistă responsabilă de biroul internațional de la Ukraine Crisis Media Center, pentru a afla ce însemnă acest succes militar recent pentru Ucraina.
France 24: Cum putem explica acest succes militar? După ce a anunțat o contraofensivă sudică la începutul lunii septembrie, spera armata ucraineană să aibă elementul surpriză în est?
Tetiana Okargova: Într-adevăr, timp de luni de zile, experții militari au vorbit despre pregătirile pentru o contraofensivă în sud – în timp ce acum vedem că operațiunea de recucerire a unor zone din regiunea Harkov a fost planificată cu atenție. Armata ucraineană a urmat un traseu foarte precis, trecând prin Balaklia, Kupeansk și apoi Izim pentru a recăpăta controlul asupra căilor ferate folosite de Moscova pentru a transporta provizii trupelor sale din sud. Obiectivul operațiunii nu s-a rezumat la eliberarea regiunii Harkov – de fapt, a avut ca scop slăbirea trupelor ruse din regiunile Donețk și Lugansk.
Pentru a face asta, ucrainenii și-au schimbat strategia de comunicare. Declarațiile oficiale privind situația de pe teren au deveni mult mai evazive și au limitat accesul jurnaliștilor pe fronturile de sud și de est. Acest lucru se adăugă la „ceața războiului”.
Totuși, în ciuda acestei pregătiri atente, amploarea și viteza acestei recuceriri au surprins chiar și militarii, care se așteptau ca trupele ruse să opună mai multă rezistență.
Consiliul de Securitate al Federației Ruse, prezidat de președintele Vladimir Putin, a ales o retragere organizată, preferând să-și salveze trupele din zonă. Scenariul a fost similar cu retragerea din suburbiile Kievului de la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, care s-a întâmplat atunci când trupele ruse, semi-înconjurate, nu au mai putut avansa.
France 24: Este orașul Harkov, care erau una dintre principalele ținte ale Moscovei atunci când a fost lansată operațiunea rusă, mai bine protejat acum?
Tetiana Okargova: Din păcate, nu este, pentru că retragerea Rusiei nu îi schimbă capacitatea de a bombarda. Duminică seară, rachetele rusești au lovit o stație de electricitate, provocând o pană de curent în întreaga regiune, inclusiv la metroul din Harkov, unde pasagerii au rămas blocați.
Harkov se află la doar 25 de kilometri de graniță, așa că este foarte ușor pentru ruși să bombardeze orașul folosind artilerie modernă, dar și cu echipament din perioadă sovietică, pe care îl dețin în cantități mari, precum racheta cu lansare multiplă Uragan sau rachetele sol-aer S-300. Au fost destinate inițial apărării anti-aeriene, dar pot fi folosite și pentru atacuri la sol.
Rușii au încercat să captureze orașul în martie, dar nu au reușit și au renunțat la plan. Totuși, aceștia își continuă strategia de teroare, care constă în bombardarea necruțătoare pentru a le face viața imposibilă locuitorilor care au refuzat să plece.
France 24: Reprezintă această recucerire a unei mari zone din regiunea Harkov un punct de cotitură în conflict?
Tetiana Okargova: Din punctul meu de vedere, nu este cu adevărat un punct de cotitură, ci mai degrabă o victorie strategică. Forțele ucrainene demonstrează că sunt capabile să desfășoare operațiuni impresionante la scară largă. În mai puțin de o săptămână, au recuperat mai mult teritoriu decât au cucerit rușii în ultimele patru luni.
Prin această contraofensivă, Ucraina vrea să demonstreze că victoria este posibilă. Arată că poate să folosească armele occidentale eficient și că sporirea livrărilor de arme ar putea determina soarta războiului.
Între timp, Rusia încearcă să convingă Occidentul că prețul implicării în Ucraina este prea mare, având în vedere criza energetică care afectează acum Europa. De asemenea, recurge la ideea de „Rusia Atotputernică” – repetată în permanență de presa de stat – care își dorește să convingă rușii că nu pot pierde în fața Ucrainei, deoarece sunt mai bine pregătiți și au putere nucleară.
Este adevărat că raportul de putere rămâne în mare parte în favoare Rusiei, atât în ceea ce privește numărul de trupe cât și al armelor, în ciuda sprijinului occidental. Acesta este motivul pentru care Kievul a ales să atace dur înainte de o iarnă grea care s-ar putea dovedi decisivă pe câmpul de luptă.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24