Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Popescu: ”Prin inițierea Trilateralei R.Moldova-România-Ucraina am făcut un pas comun în direcția integrării europene”

306145263_422964506492104_2265361757407083977_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

”Curajul astăzi are un nume, iar acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și libertatea noastră”. Declarația îi aparține vicepremierului moldovean, Nicu Popescu, și a fost făcută la Odesa, unde a fost lansată Trilaterala România-R.Moldova-Ucraina, în prezența miniștrilor de Externe din cele trei țări. Totodată, Nicu Popescu a menționat că prin inițierea acestui format, a fost făcut un pas comun în direcția integrării europene, prin măsuri concrete în domeniul energetic.

La conferința de presă cu omologii din România și Ucraina, Nicu Popescu a ținut un discurs, în limba română, reiterând că ”astăzi curajul are un nume, iar acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și libertatea noastră”.

Nicu Popescu i-a mulțumit omologului ucrainean, Dmytro Kuleba, pentru invitația lansată la reuniunea trilaterală Moldova – România – Ucraina. Totodată, i-a transmis omologului român, Bogdan Aurescu, ”aprecierea pentru sprijinul necondiționat oferit Moldovei și Ucrainei pentru aspirațiile noastre europene”. ”Interacțiunea țărilor noastre este una firească și extrem de importantă pentru solidaritate energetică, fiind o dovadă în plus a relațiilor de prietenie și a legăturilor politice și economice strânse”, afirmă ministrul de Externe de la Chișinău.

La Odesa, miniștrii au vorbit despre securitatea regională, în contextul războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate și umanitară de pe continentul european din ultimele decenii. Totodată, oficialii au analizat implicațiile pentru mediul de securitate regional, inclusiv gestionarea fluxurilor de refugiați, acordarea de asistență umanitară, asigurarea securității energetice și protejarea modalităților sigure de transport și tranzit.

În același timp, oficialii au discutat despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat celor două țări statutul de candidat pentru aderarea la UE. Aceștia au evaluat demersurile care au fost întreprinse și măsurile avute în vedere în continuare de Ucraina și Republica Moldova pentru a avansa în mod substanțial pe drumul integrării în UE.

În mod special, miniștrii din R.Moldova, Ucraina și România au condamnat în cei mai puternici termeni posibili agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva suveranității și integrității sale teritoriale. Totodată, oficialii s-au angajat să-și unească eforturile diplomatice pentru a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta sa eroică pentru eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și pentru restabilirea securității și stabilității în regiune.

Totodată, oficialii de la Chișinău, Kiev și București au evidențiat interesul privind dezvoltarea cooperării trilaterale în toate domeniile de interes comun, în primul rând în vederea aprofundării dialogului politic și îmbunătățirii diversificării aprovizionării cu energie în baza unei relații echilibrate, transparente și nediscrimantorii, care să asigure o competiție corectă; integrarea piețelor de energie; creșterea schimburilor de electricitate între Ucraina, Republica Moldova și România. 

Popescu, Kuleba și Aurescu au convenit asupra necesității utilizării mai eficiente a capacităților subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii și s-au gajat să îmbunătățească coordonarea în combaterea dezinformării și a altor forme de război hibrid. 

La reuniune au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de reglementare în domeniul energiei din cele trei țări, precum și ai celor mai importante companii care activează în domeniul energiei. Reuniunea ministerială este prima de acest gen din istoria relațiilor trilaterale Ucraina-Republica Moldova-România.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Trilaterala România-R.Moldova-Ucraina, lansată la Odesa