Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria ar putea pierde fonduri UE de peste 7 miliarde de euro

p058886-212857.jpg

Hahn 2022
Johannes Hahn a anuntat decizia aprobată de întreaga echipă a Comisiei, deci si de comisarul maghiar
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană propune ca 7.5 miliarde de euro din bugetul UE alocat Ungariei pentru următorii ani să fie blocate din cauza corupției ce afectează fondurile europene. Este pentru prima dată când mecanismul statului de drept este folosit în UE, dar anunțul ar putea ascunde un capcană. 

Comisia Europeană  anunțat duminică 18 septembrie că propune reducerea cu 20% a bugetului pentru fonduri de coeziune destinate Ungariei pâna în 2027. 

Măsura fără precedent, luată prin intermediul mecanismului statului de drept niciodată folosit până acum, se referă la incertitudinea că banii vor servi cu adevărat proiectelor pentru care ar fi alocați. 

Unii analiști vad aici o mișcare abilă a Comisiei Europene de a aproba totuși PNRR Ungariei (singurul blocat acum după ce cel al Poloniei fost aprobat) fără a avea de suferit prea multe critici din partea euro deputaților sau a ONG-urilor. 

In acest fel, prin pretinsa implicare a mecanismului statului de drept, fondurile Ungariei sunt parțial deblocate fiindcă țara ar avea totuși acces la 3,5 miliarde ramase (fără cele 7,5 care ar fi indisponibile) plus partea care-i revine Ungariei din bugetul UE 2020-2027. 

Mecanismul statului de drept a fost introdus în ianuarie 2021 in urma deciziei de a lansa marele mecanism financiar post Covid Next Generation EU prin care Comisia poate împrumuta banii de pe piețele financiare pentru statele membre. 

Ungaria a făcut tot posibilul pentru a împiedica adoptarea mecanismului, dar a fost în cele din urmă de acord cu o forma sa mult redusă: acesta nu se poate adresa decât fraudelor ce ating fondurile UE. Si iată că nici sub această formă Budapesta nu pare a fi la adăpost. 

Aici,  Bruxelles aplică procedura clasică de « infringement », anume țara este avertizată de intenția Comisiei și are la dispoziție două luni pentru a inversa tendința. 

La Bruxelles se știe însă deja că măsurile anunțate de Budapesta pentru a ameliora transparența folosirii fondurilor UE nu sunt suficiente. Se așteaptă acum ca noile legi anti corupție să fie supuse atenției parlamentului de la Budapesta. 

Ungaria ar putea fi pusă în câteva luni cu adevărat în poziția de a pierde cele peste 7 miliarde de euro. 

Totuși, aceasta nu este decât o propunere a Comisiei Europene care trebuie să treacă de avizul statelor membre în acel moment. Unanimitatea nu este necesară în acest caz, o majoritate a statelor UE este suficientă pentru ca Ungariei să-i fie tăiate aceste fonduri. 

In fine, ne putem întreba dacă măsura propusă acum de Bruxelles este eficientă cu toate că este inedită. Presa maghiară de la Bruxelles este de părere că o taaiere a 20% din bugetul Ungariei pentru următorii ani nu este suficient și că ar trebui intervenit altfel pentru a restaura statul de drept în Ungaria.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan