Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Funeraliile Reginei Elisabeta încep luni cu un serviciu divin la Westminster Abbey și se încheie cu înmormântarea la Castelul Windsor

sicriul_reginei_elisabeta_pe_catafalc.png

Sicriul Reginei Elisabeta pe catafalc la Westminster Hall
Sicriul Reginei Elisabeta va fi dus de pe catafalcul de la Westminster Hall la catedrala Westminster Abbey pentru serviciul funerar
Sursa imaginii: 
Captură video

Luni dimineața se încheie omagiul publicul la catafalcul Reginei Elisabeta a Marii Britanii și va fi urmat de serviciu divin în Catedrala Westminster Abbey. Sicriul defunctei suverane va fi apoi transportat la Castelul Windsor unde va fi înmormântat alături de soțul Reginei, Prințul Philip, decedat anul trecut.

La ora 6:30 dimineața (8:30 în România) se încheie omagiul din ultimele patru zile al sutelor de mii de oameni veniți din toate colțurile Marii Britanii și chiar de peste hotare, care au stat la coadă uneori timp de 24 de ore, pentru a trece timp de câteva secunde pe lângă catafalcul unde era pus sicriul suveranei, în interiorul Westminster Hall din palatului parlamentului.

La ora 10:44 sicriul, plasat pe un afet de tun tras de 142 de militari ai marinei, va fi dus peste drum la catedrala Westminster Abbey, unde la ora 11 va începe slujba funerară codusă de protopopul abației. Este prima oară de la moartea regelui George al II-lea în 1760 când slujba funerară a unui monarh are loc la Westminster Abbey, deși slujba pentru Prințesa Diana în 1997 și pentru Regina Mamă Elisabeta în 2002 au avut loc aici.

În total, circa 2.000 de invitați vor fi prezenți în interiorul catedralei, între care peste 500 de demnitari străini. Pe lângă membrii familiei regale în frunte cu Regele Charles al III-lea și politicieni de frunte ai Marii Britanii, printre invitați se vor număra monarhi din Europa, Împăratul Naruhito al Japoniei, președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Germaniei, Walter Steinmeier, președintele României, Klaus Iohannis și mulți alții.

Liderul spiritual al Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va rosti predica funebră, în timp ce prim ministra britanică, Liz Truss, și secretarul general al Commonwealth-ului, baroneasa Scotland, vor rosti pilde.

La ora 12:15 cortegiul funerar va porni într-o procesiune prin centrul Londrei până la Arcul lui Wellington, unde sicriul va fi pus într-o mașină-dric care-l va transporta apoi până la Castelul Windsor, locuit în continuu de 1.000 de ani de monarhi englezi și britanici, dintre care 10 sunt înmormântați acolo.

Se așteaptă ca sicriul să ajungă la Windsor la ora 15:00, unde va avea loc o nouă procesiune pe distanța de cinci kilometri până la Capela St. George, unde la ora 16:00 va începe serviciul relgios pentru înmormântare în prezența a circa 800 de invitați.

La 19:30 în prezența membrilor familiei regale va începe ceremonia propriu zisă a înmormântării într-un cadru privat. Regina va fi înmormântată în capela memorială a Regelui Geoge al VI-lea (tatăl defunctei regine) alături de Prințul Philip, decedat anul trecut, cu care ea s-a căsătorit acum aproape 75 de ani și pe care îl numea “stânca mea”. Acum, cuplul regal este reunit pentru eternitate.        

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ