Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristina Prună (USR): OUG pe energie a creat brambureală. Riscăm aprovizionarea cu energie

ANRE suplimentare posturi Pruna USR.jpg

Cristina Prună critică ANRE: Să ne spună ce a făcut până acum
Cristina Prună critică ANRE: Să ne spună ce a făcut până acum
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

USR critică OUG pe energie, adoptată recent de Guvern și care urmează să fie modificată în Parlament. Deputata Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru Industrii, spune la RFI că Ordonanța de Urgență ce reglementează schema de plafonare și compensare ar putea să creeze o problemă cu importurile de energie, la iarnă.

Cristina Prună critică OUG pe energie: ”Această Ordonanță a fost adoptată pe repede înainte, fără nici un fel de consultări cu actorii din piață, peste noapte și vedem pe zi ce trece că a creat haos, brambureală și oamenii nu mai înțeleg nimic despre cum arată aceste măsuri de sprijin (...). Riscăm inclusiv aprovizionarea cu energie electrică, pentru că se taxează importatorii de energie, s-a pus acea marjă de profit de 2% și aceiași importatori sunt taxați 100% la exporturi, deci asta ar putea să creeze o problemă cu importurile de energie în această iarnă”.

 

Daniel Zamfir (PSD): Virgil Popescu trebuie remaniat, e veriga slabă din Guvern

 

Ionuț Stroe (PNL): ANRE ar trebui să joace un rol mult mai important în criza din energie

 

Deputata prezintă soluțiile USR în privința energiei: ”Noi, USR, ne vom preocupa în Parlament la momentul în care se va discuta această Ordonanță și vom încerca să corectăm ce mai e de corectat și anume să nu se mai ia consumul pe anul trecut în considerare pentru acel preț plafonat pentru 255 de kwh și vom depune un amendament în acest sens. De asemenea, vom depune un amendament să dăm credit fiscal întreprinderilor românești, adică să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul a 50% din creșterea prețului la energie raportat la luna ianuarie 2022. De asemenea, am depus chiar săptămâna trecută alături de colegul meu Claudiu Năsui un pachet de măsuri care să ajute oamenii direct, adică să scadă taxele din factura de energie, să reducă taxarea muncii, astfel încât toți românii să aibă 250 de lei în plus la salariu și am mers și noi pe acest model al voucherelor directe, noi am propus un voucher direct în factura de energie și gaze de 1.000 de lei pentru fiecare gospodărie sau alternativ, un voucher de 5.000 de lei, care să ajute oamenii care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice, să producă ei înșiși energie și să și consume parte din ea, astfel încât să creștem capacitatea de producție în România”.

 
Cristina Prună, despre OUG pe energie și soluțiile USR