Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Belarusului la Chișinău, convocat la MAEIE după discursul lui Lukașenko

externe.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

La Chișinău, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îl va convoca pe ambasadorul Republicii Belarus, Anatolii Kalinin, după ce președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat, cu prilejul Zilei Unității Naționale că Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei, iar R.Moldova, România, țările baltice și Polonia ar putea fi direct implicate, urmând soarta Ucrainei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Externelor de la Chișinău, Daniel Vodă, ”urmare a declarațiilor făcute recent de liderul belarus referitoare la țara noastră, MAEIE va convoca ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații și pentru a prezenta poziția principială a țării noastre -  cetățenii Republicii Moldova condamnă ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Totodată, Ministerul de Externe ”regretă rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri”. ”Republica Moldova și statele partenere acționează de o manieră responsabilă și cu respectarea cu strictețe a normelor de drept internațional”, a conchis Daniel Vodă.

Trebuie spus că, ambasadorul Kalinin a fost convocat la Externe, la începutul lunii martie, la o săptămână după începerea războiului în Ucraina. Atunci i-au fost solicitate clarificări după ce în spațiul public au apărut mai multe speculații privind o hartă afișată în cadrul Consiliului de securitate al Republicii Belarus, care indica despre un viitor atac al rușilor din Transnistria asupra orașului ucrainean Odesa.

În cadrul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatolii Kalinin a menționat că ”este vorba de prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective”.

Harta prezentată de Lukașenko părea să fie una tactică de război unde erau mai multe săgeți roșii pe teritoriul Ucrainei care indicau direcțiile de invazie folosite, deja de Rusia, o parte cu ajutorul Belarusului. Una dintre săgeți era îndreptată spre regiunea transnistreană. Două eventuale lovituri ar veni din Crimeea, o altă săgeată arată o lovitură maritimă împotriva Odesei și mai departe spre Transnistria. 

Trebuie spus că, în ultima perioadă sunt distribuite tot mai multe falsuri pe rețelele de socializare, secvențe video cu deplasarea, pe drumurile naționale, a unor coloane de tehnică militară ce aparțin armatei SUA. Toate aceste filmulețe sunt însoțite de mesaje provocatoare, care au scopul de a crea panică și a dezinforma populația. Ministerul Apărării al R.Moldova precizează că aceste secvențe video nu sunt actuale, imaginile video fiind realizate în timpul desfășurării exercițiului moldo-american ”Dragon Pioneer” din anul 2016. 

Totodată, pe canalele de Tiktok, Telegram continuă să fie distribuite video-uri în care apar unitățile de tehnică militară ale Armatei Naționale, surprinse pe străzile din mai multe localități din țară. Reiterăm că acestea se deplasează de la locurile de dislocare permanentă spre centrele de instruire ale armatei, unde participă la exercițiul ”Scutul de foc 2022”.

Autoritățile îndeamnă cetățenii la calm și vigilență maximă, să se informeze doar din surse oficiale și credibile. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre convocarea la MAEIE a ambasadorului Belarusului după amenințările lansate de Lukașenko