Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș: Regimul agresiv al lui Vladimir Putin nu este invincibil

Ciolos Vladimir Putin invincibil.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - KIRILL KUDRYAVTSEV

Posibilitatea de a crește sancțiunile la adresa Rusiei trebuie și ea studiată, ca să fie evident pentru cât mai multă lume că regimul agresiv al lui Vladimir Putin nu este invincibil, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș, membru al partidului REPER.

Dacian Cioloș comentează contraofensiva Ucrainei din ultima perioadă în războiul cu Rusia: ”Vedem în ultimele săptămâni că Ucraina recâștigă teritorii din mâna rușilor și este un moment care poate fi unul decisiv și important în acest conflict provocat de Rusia. Mobilizarea pe care am văzut-o de la început în Ucraina și încrederea că pot să-și apere țara iată că dă roade. În același timp, Putin nu mai este văzut drept un lider politic de temut, inclusiv în Rusia. Vedem, din informațiile pe care le avem, care ajung la noi, că el este contestat și în interiorul Rusiei, ceea ce acum câteva luni era inimaginabil, că are probleme și probabil va avea în perioada următoare probleme tot mai mari să-și păstreze puterea și ăsta este un lucru încurajator în primul rând din perspectiva Ucrainei, care a fost atacată de Rusia”.

Întrebat dacă ar fi nevoie de noi sancțiuni la adresa Rusiei, eurodeputatul a răspuns: ”Lucrul acesta este discutat, într-adevăr, la nivel european. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru acum este de a sprijini Ucraina, ca să poată să se apere, să poată să-și recupereze teritoriile și în același timp, Ucraina să fie ajutată, pentru ca economia ucraineană, atât cât funcționează din ea, să nu fie oprită, pentru că după ce acest război se va termina, va fi necesar un efort foarte mare de reconstrucție în Ucraina (...). Sancțiunile aplicate deja Rusiei par că dau efecte. Sigur că trebuie studiată și posibilitatea de a crește aceste sancțiuni, ca să fie evident pentru cât mai multă lume că regimul agresiv al lui Putin nu este invincibil”.

 
Dacian Cioloș, despre războiul din Ucraina