Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova anunță referendumuri pentru anexarea unor teritorii ocupate din Ucraina. "Falsele referendumuri nu vor schimba nimic" (oficial ucrainean)

razboi ucraina.jpg

Kiev, de Ziua Independenței Ucrainei, 24 august 2022
Sursa imaginii: 
© Valentyn Ogirenko, Reuters via France 24

Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Luhansk și Donețk, dar și din regiunea Herson din sudul Ucrainei, teritorii ucrainene invadate de Rusia, au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, anunță agențiilor ruse TASS și Interfax. Și autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie au anunțat marți referendumuri similare, dar nu au anunțat data. Referendumurile planificate de Moscova, prin care se dorește anexarea unor teritorii suplimentare din Ucraina, nu vor avea niciun impact, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

 

Comisia Electorală Centrală a Rusiei va acorda asistență în organizarea secțiilor de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru votarea în cadrul referendumurilor din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson, a declarat pentru Interfax vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, Nikolai Bulaev.

„Vor fi zeci de secții de votare pe teritoriul Rusiei, pe care le organizăm întotdeauna pentru alte țări, iar în acest caz oferim o oportunitate. Secțiile de votare vor fi deschise, vor funcționa”, a declarat Bulaev, care a mai spus că este sigur „că observatorii din Rusia în general și din partea Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse vor participa la referendumuri și își vor îndeplini această misiune cu demnitate”. Referendumuri organizate în perioada 23-27 septembrie

Anterior, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Popular al Republicii Populare Donețk, a fost adoptat un proiect de lege, potrivit căruia referendumul privind aderarea la Rusia va avea loc în perioada 23-27 septembrie .

Președintele parlamentului din Lugansk, Denis Miroshnichenko, a declarat că, în aceeași perioadă, Consiliul Popular al Republicii Populare Lugansk a adoptat o rezoluție privind organizarea unui referendum pe teritoriul Republicii Populare Lugansk  privind aderarea la Federația Rusă.

Șeful administrației militaro-civile din regiunea Herson , Vladimir Saldo, a semnat, de asemenea, un decret privind organizarea unui referendum în perioada 23-27 septembrie pe tema aderării regiunii la Federația Rusă.

Potrivit șefului administrației militaro-civile din regiune, Evgheni Balitski, în aceleași date va avea loc un referendum pe tema apartenenței teritoriale a regiunii Zaporojie.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, Herson și Zaporojie cu privire la aderarea la Rusia vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide în mod independent propria soartă. „Încă de la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada care a precedat-o, am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a afirmat Lavrov, citat de Interfax.

Referendumurile planificate de Moscova nu vor avea niciun impact- ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba

Referendumurile planificate de Moscova nu vor avea niciun impact, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de Reuters. „Rușii pot face ce vor. Nu vor schimba nimic”, a declarat Kuleba ca răspuns la întrebările reporterilor, la începutul unei întâlniri cu ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield. „Falsele «referendumuri» nu vor schimba nimic. Și nici vreo «mobilizare» hibridă. Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă în mod ilegal părți din teritoriul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent ce are de spus Rusia”, a mai transmis Kuleba, într-o postare pe Twitter.

Și Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la anunțurile bruște de referendumuri, relatează CNN. Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe canalul său Telegram: „Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre „referendumuri”, „mobilizări” din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici … Așa arată teama de înfrângere. Dușmanul se teme, manipulează primitiv”. „Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a adăugat Yermak.

Stoltenberg: „Referendumurile fictive nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat marți decizia oficialilor desemnați de Moscova în regiunile ocupate din Ucraina de a organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia. El a afirmat că referendumurile „fictive nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. „Aceasta este o nouă escaladare a războiului lui Putin. Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a mai declarat Stoltenberg, într-o postare pe Twitter.

Erdogan, întrebat dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina: ”Nu și nu. Terenurile vor fi returnate Ucrainei, i-am cerut să returneze și Crimeea

Aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut o serie de declarații ferme pentru PBS- cel mai mare furnizor de programe de televiziune către posturile de televiziune publice din SUA- declarații referitoare la cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina și ce ar trebui să i se permită sau nu Rusiei la negocieri.

Erdogan a răspuns tranșant că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Liderul de la Ankara a precizat că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula.

Erdogan a mai precizat că ”nicio invazie nu poate fi justificată” și că Vladimir Putin nu va recunoaște niciodată că a greșit, cum niciun lider politic nu o poate face.