Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă escaladare a Kremlinului în Ucraina. Suntem oare la începutul ”formal” al războiului ?

Alexandru Muraru Vladimir Putin aruncat putere.jpg

Alexandru Muraru întrevede începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin
Alexandru Muraru întrevede începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel SPUTNIK/AFP via France24

La aproape șapte luni de la noua invazie a Rusiei în Ucraina, Kremlinul se pare că s-a decis să anexeze formal teritoriile pe care le controlează în prezent. La solicitarea liderilor entităților satelit din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijie, în perioada 23-27 septembrie vor fi organizate referendumuri pentru ceea ce Moscova numește ”includerea teritoriilor din Ucraina în componența Federației Ruse”, sau, în realitate, anexarea teritoriilor ucrainene din regiunile menționate prin intermediul unor referendumuri fantomă ca mecanism legal de legitimare a anexării.

Contraofensiva armatei ucrainene din primele săptămâni ale acestei luni a pus într-o lumină foarte proastă armata rusă și capacitatea acesteia de a rezista într-un război convențional următoarelor contraofensive ce sunt așteptate de la o zi la alta în estul Ucrainei. Pe acest fundal, la Kremlin s-a decis apelarea la cel puțin una din cele două posibile măsuri strategice rămase la dispoziție: fie mobilizarea generală, fie utilizarea armei nucleare. Sau poate chiar ambele.  

În ultimele două zile a avut loc o ofensivă politică și juridică de legitimare a unui curs de acțiuni ce ar fundamenta noi politici de război și nu justificări oficiale prin prisma așa-numitei ”operațiuni militare speciale”, așa cum a calificat până în prezent Moscova războiul cu Ucraina. Mai întâi, cu două zile în urmă, liderii entităților satelit din Donețk și Luhansk au decretat organizarea unor referendumuri de alipire a acestor teritorii la Rusia, astfel încât regiunile Donețk și Luhansk să obțină formal dreptul de a li se acorda protecție sub umbrela nucleară a Rusiei. Sub incidența acestor referendumuri ar cădea și teritoriile ocupate de armata rusă în Zaporijie și Herson. Conform așa-numitelor decrete ale reprezentaților puterii de ocupație falsul referendum este planificat a avea loc între 23 și 27 septembrie. 

Totodată, ieri, urmând același curs logic, Duma de stat a Rusiei a adoptat în timp record și a amendat în regim de urgență două legi din codul penal care codifică mai întâi refuzul de a se supune cererii de mobilizare pe timp de război. Cetățenii ruși care vor refuza să se înroleze în armată după decretarea mobilizării generale de către președinte vor fi pasibili de o pedeapsă cu până la 10 ani de închisoare. În același timp, un alt amendament a re-codificat penal dezertarea și refuzul de a se supune comenzilor superiorilor militari. În acest caz, dezertorii vor fi pasibili de o pedeapsă similară de până la 10 ani de închisoare în regim strict de colonie. Cele două legi amendate au ajuns în aceeași zi pe biroul președintelui rus pentru promulgare.

Conform interpretării marii majorități a celor ce studiază și observă Rusia, aceste două mutări fulger ar anunța decretarea iminentă a mobilizării. Până și la Washington, consilierul pentru securitate Jake Sullivan a anunțat că Casa Albă deține informații cum că Vladimir Putin va decreta mobilizarea generală în Rusia, ceea ce automat ar însemna formal admiterea stării de război cu Ucraina.

Într-un final, ieri seara fusese anunțată o adresare a lui Putin în fața națiunii, în care era așteptat anunțul decretării mobilizării generale și a motivării acestei decizii. Această adresare a fost amânată pentru astăzi dimineață.

Rămâne de văzut astăzi sau în viitorul apropiat cum se va desfășura această escaladare majoră a războiului din partea Rusiei. Cu siguranță admiterea războiului în mod formal va fi făcută sub bannerul de ”război de apărare”, proiectând astfel Ucraina ca stat-agresor în cazul în care Ucraina va continua contraofensiva pe teritoriul proaspăt declarat ca aparținând formal Rusiei. De asemenea, societatea și economia rusă va fi pusă formal pe picior de război, cu toate consecințele și efectele adiacente acestei stări, inclusiv în relație cu statul aliat Belarus care formal ar trebui să respecte obligațiile asumate prin statul comun cu Rusia și să declare război Ucrainei. Aceeași logică s-ar putea să se aplice și statelor membre ale OTSC, care teoretic trebuie să aplice principiul apărării colective.