Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puterile globale reacționează la anunțul lui Putin privind mobilizarea

ben_wallace.jpg

Ben Wallace
Ministrul britanic, Ben Wallace : Putin și ministrul său al apărării au trimis la moarte zeci de mii cetățeni, prost echipați și prost conduși
Sursa imaginii: 
Associated Press

Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina a scris un mesaj pe Twitter, în care a subliniat că „referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec rusesc”. Ministrul britanic al Apărării consideră la rândul său că mobilizarea parțială a lui Putin este o recunoaștere a faptului că invazia eșuează.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei privind pretinsul teritoriu ucrainean anexat și vom continua să fim alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a transmis Bridget A. Brink, ambasadoarea Statelor Unite la Kiev.

„Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează,” a transmis ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de The Guardian.  „Putin și ministrul său al apărării au trimis la moarte zeci de mii cetățeni,  prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global”, a mai spus Ben Wallace. 

Vicecancelarul german, Robert Habeck, a declarat că mobilizarea parțială anunțată de Putin este „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei” pe care germanii îl vor analiza înainte de a răspunde. 

Ministerul chinez de externe a cerut tuturor părților să se angajeze în dialog și consultare și să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate ale tuturor. Poziția Chinei cu privire la Ucraina este consecventă și clară, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la o conferință de presă.