Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinta R.Moldova a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO

maia_jens.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, în marja celei de-a 77-a Adunări Generale ONU de la New York, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Discuția a vizat programele de cooperare existente, evoluțiile de securitate din regiune și necesitatea de a spori reziliența țării la riscurile curente. Între timp, Președinția a anunțat că șefa statului convoacă, sâmbătă, ședința Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta despre securitatea regională în contextul războiului din Ucraina. 

La New York, șefa statului a subliniat importanța cooperării cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul programelor agreate în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova - NATO, cu accent pe dezvoltarea profesională a Forțelor Armate sau pe sporirea integrității sectoarelor de securitate și de apărare. De asemenea, a fost menționat Programul ”Știința pentru Pace și Securitate” sau cel de consolidare a capacităților de protecție civilă a țării noastre.

Jens Stoltenberg și-a reiterat respectul pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, și a menționat disponibilitatea Alianței de a extinde cooperarea pe segmentele ce țin de pericole hibride, dezinformare sau riscuri cibernetice.

Să spunem că, Maia Sandu a participat, împreună cu viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene la deschiderea lucrărilor Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Timp de două zile, Maia Sandu are întrevederi cu partenerii R.Moldova din toată lumea pentru a discuta cum răspundem, solidar, provocărilor economice și de securitate prin care trece astăzi planeta, cum asigurăm pacea, democrația și libertatea tuturor.

Tema Adunării Generale ONU din acest an este ”Un moment decisiv: soluții transformaționale pentru provocări interconectate”. Miercuri, 21 septembrie, Maia Sandu va prezenta în plenul Adunării opinia Republicii Moldova pe marginea acestui subiect.

Între timp, Președinția a anunțat că șefa statului convoacă, sâmbătă, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Membrii CSS vor discuta despre securitatea regională în contextul războiului din Ucraina. Ședința va începe la ora 10.00.