Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înființarea consorțiilor administrative, proiect esențial pentru România sau doar „praf în ochii Bruxelles-ului”?

nicolae_ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă

Guvernul aprobă un proiect important asumat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și anume reforma teritorială a țării cu scopul creșterii capacității administrației publice locale. Pe scurt, acest proiect aflat până acum în dezbatere publică presupune înființarea consorțiilor administrative, adică asocierea voluntară a două sau mai multe localități învecinate care să ofere la comun servicii publice. Nu este pentru prima dată când se discută despre această „regionalizare” a țării, fapt care ar duce la scăderea numărului de localități și județe, în ideea eficientizării cheltuirii banilor din bugetele locale. Până acum, ideea nu a prins contur din cauza opoziției marilor partide, precum PSD și PNL, care, odată cu micșorarea numărului de localități și județe, ar fi nevoite să renunțe la sute de posturi de consilieri locali și județeni. De asemenea, și baronii locali și-ar pierde mult din influență. Ce șanse are acum acest proiect asumat de România în cadrul PNRR? RFI l-a întrebat pe Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.

Sorin Ioniță: Proiectul este apă de ploaie. Este doar praf în ochi ca să bifeze un benchmark în PNRR la modul șmecheresc, în sensul că acolo s-a promis, la modul general, o reformă. Dar reforma aia trebuie modelată, studiată, trebuie făcute niște scenarii cum să se grupeze. În primul rând, ar trebui mai multă precizie. Despre ce vorbim, despre localități, comune rurale sau județe? Nu e tot aia. Asta arată că e foarte neserioasă problema când o pui așa peste noapte. Ai trecut un amendament. Gata, s-au făcut consorțiile, dar ele sunt voluntare. Nu există niciun fel de asumare politică pentru a se face o reformă serioasă. Aia trebuie pregătită și costă ceva capital politic. Peste tot în țările în care s-a făcut a fost un efort. Trebuie să le explici oamenilor. Oamenii nu prea vor să se desființeze o comună rurală, spre exemplu. Nu vor nici oamenii, nu numai activiștii de partid. De aia trebuie să le explici de ce este nevoie. Nu s-a făcut niciun fel de pregătire în felul ăsta. Iar atâta vreme cât rămâne totul voluntar, pentru că spune „puteți face” chestia asta, publicul din România trebuie să știe că puteau face și până acum. Este absolut redundant. Și nu numai că puteau face, dar chiar s-a făcut. Există comune, există orășele care au servicii, chestii foarte incipiente, mărunte, pe partea de resursă umană, pe inspector financiar, pe ceva. Există asemenea practică și în România.

Reporter: Dar există și efectele benefice ale acestor asocieri?

SI: Nu, pentru că nu s-au făcut asocierile. Ele nu există.

Rep: Dacă ar fi făcute, așa cum ne-am angajat...

SI: Nu există. În primul rând pentru că problema a fost prost pusă. Dacă motivul principal este să faci economie la buget este o marotă. Nicio țară care a făcut reforma serioasă nu a constatat mari economii la buget. Nu din faptul că unde erau trei primari rămâne unul se îmbogățește România cu cele două salarii care nu se mai dau. Reforma teritorială se face pentru cu totul alte motive. Să ai proiecte mai mari, mai strategice. Să nu mai ai comune prăpădite care stau la mila baronilor cu șapca în mână și sunt clientelizabile pentru că nu au resurse. Pentru că vei avea zone metropolitane în jurul marilor municipii. Vei putea să faci infrastructură de transport, infrastructură de mediu, gropi de gunoi. Sunt mai ușor de coordonat proiectele. Astea sunt marile câștiguri. Dara sta nu se va face. Atâta vreme cât este voluntar nu va vrea nimeni să facă așa ceva. Se vor face consorții ca să angajeze împreună un inspector de resurse umane. Asta se poate face. Dar arătați-mi mie care primar din cea mai mică comună dă de bunăvoie semnătura pe autorizațiile de construcții, de exemplu.

Rep: Trecem acest jalon asumat din PNRR luând lucrurile așa, făcându-le pe genunchi?

SI: Nu știu dacă trecem. Dacă am făcut pe genunchi și nu am făcut nimic la aia cu pensiile și cu multe alte promisiuni neîndeplinite, probabil că vor găsi o cale să îi aburească pe ăștia de la Bruxelles cu chestia asta. De aia au și făcut-o. Ca să arate că se face ceva. Consorțiile deja există. De două decenii și ceva noi avem consiliile de dezvoltare regională. Sunt cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Ele există deja. Erau niște așa-zise consilii. Dar sunt niște forme fără fond. Acolo se adună baronii județeni, președinții de județe. Împart salamul. Cutare regiune e compusă din patru sau cinci județe. Cei patru, cinci oameni importanți se adună acolo. Decid, împart plăcinta între ei, adică niște fonduri europene. Astea erau pe regiuni până acum. Și fiecare e cu decizia lui. Tot așa va fi și de acum înainte.

Rep: Însă dacă banii ar fi la comun și eventual taxele nu ar mai merge la bugetul național și ar rămâne în regiunea respectivă?

SI: Nu poți să faci lucrurile astea cu un amendament la buget, când arunci acolo că dacă vreți voi pe bază voluntară puteți coopera. Acolo trebuie proceduri. Nu poți să schimbi toată practica bugetară cu un amendament. Acolo trebuie o pregătire serioasă. Iar pe acest amendament nu ar putea să facă punerea bugetelor la comun. Nu se poate. Contravine altor legi. (...) Nu este nicio reformă. Nu există nicio reformă. Este aceeași gargară, aceeași supă reîncălzită o dată la cinci, șase ani, când se mai găsește câte unul să vorbească despre regionalizare și că o să facă nu știu ce. Nimeni nu înțelege despre ce e vorba. Niciodată nu a existat un plan foarte clar care să arate ce atribuții să preia de la județe noile regiuni. Ca atare, județele să nu le mai aibă, să piardă din putere și să o transfere dincolo. Planuri concrete nu s-au făcut niciodată. S-a făcut numai poezie patriotică. Iar acum o mai reîncălzesc încă o dată pentru că era nevoie să pună ceva în PNRR să pară că au îndeplinit promisiunea de acolo. 

Ascultă:

 
Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, despre înființarea consorțiilor administrative